Eski Yargıtay Daire Başkanı Aktan: Yargıtay Başsavcılığı, Kaftancıoğlu'nun üyeliğini düşüremez

Eski Yargıtay Daire Başkanı Aktan: Yargıtay Başsavcılığı, Kaftancıoğlu'nun üyeliğini düşüremez
Eski Yargıtay Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'un siyasi parti üyeliğinin Yargıtay Başsavcılığı tarafından düşürülemeyeceğini yazdı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2012’deki sosyal medya paylaşımlarına verilen hapis cezasının bir bölümünü onaylamış, kararın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliği düşürülmüştü.

Karara tepkiler sürerken Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı yazısında, "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu kamu hizmetinden yasaklı olanlardan, bazı nitelikli suçlar dışında, beş yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar ile Türk Ceza Kanunu’ndaki bazı suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkûm olanların siyasi partilere üye olamayacaklarını ve üye kaydedilmeyeceklerini öngörmektedir" dedi.

Yargıtay'ın kısıtlamalara aykırılık durumunda kanunda verilen yetkiler gereği yalnızca Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceğini hatırlatan Aktan şunları kaydetti:

"Normatif düzenlemeye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın öncelikle CHP’ye başvurup üyeliğin düşürülmesini istemesi, istemin yerine getirilmemesinde ise CHP’ye ihtar verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunması gerekirdi. Anayasa Mahkemesi ancak ihtar verebilir. Anayasa Mahkemesi’nin bile yaptırım uygulamayacağı bir durumda Kaftancıoğlu’nun il başkanlığının, üyeliğinin düşürülemeyeceği açıktır. Öte yandan Kaftancıoğlu’nun il başkanlığı görevi devam etmektedir. Örnek var mıdır? Aranırsa bulunur!"

Gündem