Eskincidere’de patlatılan dinamit heyelana yol açtı, vatandaş tepkili

Eskincidere’de patlatılan dinamit heyelana yol açtı, vatandaş tepkili
Cengiz İnşaat’ın, Rize’nin İkizdere ilçesindeki Eskincidere’de açtığı taş ocağında patlatılan dinamit dün akşam saatlerinde bölgede küçük çaplı bir heyelan oluşturdu. Heyelan evlerde zarara yol açmadı ancak bölge halkı tedirgin.

Cengiz İnşaat, bölge halkının tüm itirazlarına rağmen, yapımına devam ettiği lojistik liman inşaatına taş temin etmek amacıyla Eskincidere’de taş ocağı kurdu. Ocakta dün akşam saatlerinde patlatılan dinamit küçük çaplı heyelana yol açtı.

“Sermayeye peşkeş çektiler bizi”

ANKA’nın haberine göre, heyelan bölgesinin yakınlarında yaşayan Dursun Baş, Cengiz İnşaat’ın doğayı tahrip eden faaliyetlerine tepki gösterdi.

Baş, şunları söyledi: "Her gün aynı şeyleri yaşıyoruz. Evlerin tam üzerinde olduğu için biraz daha etkisi fazla oldu. Birden bir kayma oldu. Ne kadar mücadele ettiysek karşımızda hep kolluk güçleriyle karşı karşıya kaldık. Kolluk güçleri bunları korumaya devam ediyor. Sermayeye peşkeş çektiler bizi. Burada şu güzelim doğayı... Para için bu kadar hırs olur mu? Ben şurayı gördüğüm zaman utanıyorum. Ha adam vurmuşsun ha burayı katletmişsin ne farkı var? Her gün aynı şeyleri yaşayacağız ama sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Bölgede yaşayanların tedirgin olduğunu söyleyen Baş, “Patlatma olduğu zaman ister istemez korkuyorsun, korkmamak elde değil ki. Yukarıdan sana neyin geleceği belli değil" dedi.

“Güzelim vadi yok edilmiş durumda”

Dünkü patlamanın ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunan İHD Rize Temsilcisi Günay Karafazlı ise "Bu güzelim vadi şu anda yok edilmiş durumda. Biz geldiğimizde bu vadi yeşildi. ‘Doğayı yok et, insanların yaşam alanlarını yok et’ mantığıyla hareket edilen bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Patlatılan dinamitlerin doğaya zarar verdiğini, ayrıca evlere de zarar verebileceğini ifade eden Karafazlı, “İnsanlar zor koşullarda yaşıyorlar şu anda. Yapılan bu işlemlerin, hukuksuzluğun karşısındayız” dedi.

Gündem