Eskişehirli çiftçiler anlattı: Önümüzü göremiyoruz; mecburen zararına veriyoruz

Eskişehirli çiftçiler anlattı: Önümüzü göremiyoruz; mecburen zararına veriyoruz
Eskişehirli üreticiler maliyetlerinin satış fiyatını geçtiğini anlatırken, fiyatlardaki öngörülemezliğin işlerini kötü etkilediğini söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerindeki sebze üreticileri ve çiftçi kadınları ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Üretici kadınlar, “Biz hep mazota, gübreye, fideye çalışıyoruz. Hayat çok pahalı, aracı kazanıyor. Çiftçiyi bitirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

'ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ'

Bir üretici, derdini şöyle anlattı: “2 liraya, 2,5 liraya alabiliyorduk bunu ama şu an petrol yükseliyor yarın sabah bu kasayı aldığım yer bana 5 lira diyebilir, önümü göremiyorum. Geçtiğimiz 5 yıldan beri afaki zamlar gelmiyordu.”

Sebze halinde nakliyeci de “Geçen yıl 5 milyar (bin) olan masraf bu yıl 10 milyar (bin) oldu. Marşa bastığımız an 10 bin lira. Bu 10 bin liranın götürdüğümüz maldan çıkması lazım” dedi.

'KUMARBAZ GİBİ BİR ŞEY OLDUK'

Sarıcakaya’nın Düzköy Mahallesi’nde sebze halindeki üreteci Gökhan Çivi ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle aktardı:

“Maliyetler çok arttı. Geçen yıl 2, 2 buçuk liraya giden bir kasa şu an 7 lira, 8 liraya gidiyor. Şu an salatalık gidiyor. Salatalık daha ucuz giden kasa daha pahalı. Kasa 10 liraysa içindeki mal 8 liraya satılıyor. Roka da aynı, 22 lira masrafı var, 20 liraya satılıyor. Şu an hep zarar, bile bile de gönderiyoruz yapacak bir şey de yok. Dün İstanbul’daydım mesela. Burada maydanozu kestiğimizde 40 kuruşa geliyor. İstanbul pazarlarında 5 liradan aşağıya bir tane bir şey yok. Masraf da biniyor üzerine, işçilik, nakliye hepsi içinde 22 liraya geliyor bize. Marketlerde 7 lira, 8 lira. Rokayı ekiyoruz kaç para kazanacağımızı bilmiyoruz. Kumarbaz gibi bir şey olduk, zarı atıyoruz ya tutarsa. Ben burada kıvırcık ektiğimde maliyeti bana 2 lira. Bana, ‘Ben sana 2,5, 3 lira garanti veriyorum’ dese ben ekerim. 10 lira yapsın da istemiyoruz. Ne kazanacağımı da bilmiyorum.” (ANKA)

Yaşam