Ankaralı bir esnaf anlatıyor: "Arabamızı sattık, evimizi ipotek ettirdik, bunalımdayız"

Ankaralı bir esnaf anlatıyor: "Arabamızı sattık, evimizi ipotek ettirdik, bunalımdayız"
Ankara’nın Ulus semtinde bir esnaf lokantası işleten Berkan Yükseltürk, pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalara rağmen devletten maddi yardım desteği almadığını ifade ederek, “Vergisi, kirası, stopajı hepsi devam ediyor. Sanki pandemi yokmuş gibi bizden bunları ödememiz isteniyor. Artık insanlar yazarkasa değil, kendini atıyor.” dedi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalardan etkilenen gruplardan biri de esnaf oldu. Hemen her gün ekonomik bunalım nedeniyle intiharhaberleri geliyor. diken.com.tr'den Ayşegül Kasap, Ankaralı bir esafın yaşadıklarını aktardı. Ankara’da lokanta işletmecisi olan Berkan Yükseltürk, “Giderler sabit ama gelir yok. Sıkıştık, dükkan dönmüyor. Kredi kartlarımızda limit de kalmadı. Bir yandan ev de geçindiriyoruz. Gider aynı ama gelir yok. İki kişiyiz ortağım var. Arabamızı sattık, evimizi ipotek ettirdik. Yetmedi, kardeşimin de evini ipotek ettirdik. Bunalım içindeyiz, inanın sesimizi duyuramıyoruz.”

"KİRAM 25 BİN TL GELEN KİRA DESTEĞİ 750 TL"

Ancak lokantaların çoğu merkezi yerlerde ve kiraları da yüksek. Yükseltürk, "Esnafa yardım ulaşmıyor. Ulaşan çok az bir kesim var. Bu da çok küçük 500-750 lira kira yardımı. Benim kiram 25 bin lira.  Hangi kafe veya lokanta 25 binden aşağıya kira ödüyor. Basit usul nedeniyle 750 lira ulaşmıyor, şartlar zaten uygun değil. Ama ulaşsa bile yeterli değil. Artık insanlar yazar kasa atmıyor, kendilerini atıyor. Çok bunalımdayım. Bir çıkmazın içine girdik" diyor.

Oy verdiği partisi AKP’den kimsenin kendisini ziyaret etmediğini söyleyen Yükseltürk, "İYİ Parti’den geldiler, DEVA’dan geldiler, CHP’den geldiler. Bana ‘AKP’yi neden eleştiriyorsun’ diyorlar. Uygulamaları yanlış. Beni mahvediyor. Ailemi dağıtacaklar. Sıkıntıya girdik" diye konuşuyor.

Ekonomi