Etik Kurul'dan 'vali hesabı' kararı ve 3 karşı oy: Kişisel hesabı değildir, engelleyemez

Etik Kurul'dan 'vali hesabı' kararı ve 3 karşı oy: Kişisel hesabı değildir, engelleyemez
Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün twitter hesabından yurttaşı engellemesinin etik dışı bir davranış olmadığına karar verdi. Karar 8’e karşı 3 oyla alındı. Kurulun başkanlığını ise Danıştay Başkanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile “çay toplayan” Zerrin Güngör yapıyor.

ERSAN ATAR

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün, twitter hesabından yorumlar yapan vatandaşı engellemesinin etik dışı bir davranış olmadığına karar verdi. Kurulun başkanlığını ise, Danıştay Başkanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çay toplamasıyla da hatırlanan Zerrin Güngör yürütüyor.

Avukat Kemal Vuraldoğan’ın yaptığı başvuru üzerine verilen karar 8’e 3 oy çokluğuyla alındı. Etik Kurulu’nun karşı oy kullanan 3 üyesi, “Hesaptan kurumsal paylaşımlar yapılıyorsa o paylaşımlar açısından ilgili hesap kurumsal hesaptır” diyerek Vali Gül’den savunması alınması gerektiği görüşünü savundu.

ABD Başkanı Donald Trump’un kendisini eleştiren dünyaca ünlü model Christine Danie Teigen’i twitter hesabında engellemesinin bir örneği Türkiye’de yaşandı. Zaman zaman sosyal medyada bezerleri de konu olan olay şöyle gelişti:

Gaziantep Valisi Davut Gül, twitter hesabından valiliğin yaptığı çalışma ve uygulamaları paylaşırken Avukuat Kemal Vuraldoğan bu paylaşımların altına düşüncelerini anlatan yorumlar yaptı. Vali Gül, Avukat Vuraldoğan’ı twitter hesabından engelledi.

Avukat Vuraldoğan engelin kaldırılması için Gaziantep Valiliği’ne başvurdu. Davut Gül’ün bu hesaptan 7 gün 24 saat esasıyla kamusal paylaşım yaptığını, bu paylaşımların çoğunun da memurlar aracılığıyla yapıldığını belirterek Valiliğe yaptığı başvurusunda özetle şöyle dedi:

“Bir memur Gaziantep Valisi sıfatıyla ve de emrindeki memurlar aracılığıyla kamusal paylaşım yapmaktadır. Kamu kaynakları kullanılarak memur eliyle ve de çoğu zaman mesai saatinde kamusal paylaşım yapılan bir hesap, kamuya yani vatandaşlara yasaklanamaz. Davut Gül’ün kim olduğu, hangi yemeği sevdiği, ailesi beni ilgilendirmedi, ilgilendirmez. https://twitter.com/gul_davut hesabını takip etme sebebim Davut Gül değildir, bu hesabın Gaziantep Valisine ait olmasıdır. Davut Gül’ün Gaziantep Valisi sıfatıyla yaptığı açıklamalar hem ilgimi çeker hem de bu açıklamaları bilme hakkım vardır.”

Valilik: Kişisel hesap

Gaziantep Valiliği, Avukat Kemal Vuraldoğan’a uzun süre yanıt vermedi. Avukat Vuraldoğan bunun üzerine Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na başvurdu. Vural Doğan bu Etik Kurulu’na yaptığı başvurunun bir örneğini de Gaziantep Valiliği’ne gönderdi.

Valilik bunun üzerine Kemal Vuraldoğan’a yanıt verdi. Valilik Özel Kalem Müdürlüğü’nün verdiği yanıtta, Vuraldoğan’ın engellendiği twitter hesabının Vali Davut Gül’ün kişisel hesabı olduğunu, hesabın kamu kaynakları kullanılarak yönetilmediğini, valiliğe ait kurumsal bilgilerin valiliğin kendi kurumsal hesabından takip edilebileceğini ve tüm soruların cevaplarına bu hesaplardan ulaşılabileceğini belirtti.

Valiliğin verdiği yanıtta, Kemal Vuraldoğan’ın kendi twitter hesabından Vali Gül’ü etiketleyerek hakaret ettiği için engellendiği savunuldu.

Valiliğin bu yanıtına göre; Vali Davut Gül, Kemal Vuraldoğan’ı, Vuraldoğan’ın kendi hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle engellemişti.

Etik Kurulu: Etik dışı değil

Avukat Kemal Vuraldoğan’ın, Vali Davut Gül’ün etik ilkelere aykırı davrandığının tespit edilmesi yönündeki başvurusu, Başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rize’de çay hasadına katılması etik yönden tartışmalara neden olan eski Danıştay Başkanı Zerrin Özer’in yaptığı Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nda incelendi.

Kurul, Vali Gül’ün Avukat Vuraldoğan’ı engellemesinde etik kurallarına aykırı bir yön bulunmadığına karar verdi. Kurul kararına bir gerekçe oluşturmak yerine Valiliğin, Kemal Vuraldoğan’a verdiği yanıtı alıntılayarak özetle şöyle dedi:

“Söz konusu twitter hesabın kişisel bir hesap olduğu, hesabın kamu kaynakları kullanılarak ve kamu çalışanları tarafında yönetilmediği Valiliğe ait kurumsal bilgilerin Valiliğin kendi sosyal medya hesaplarından takip edilebileceği şeklinde 5 gün içerisinde cevap verildiği, engellemenin Vali’yi etiketleyerek başka kamu görevlilerine, siyasetçilere hakaret edildiği için yapıldığı belirtildiğinden Gaziantep Valisi Davut Gül’ün başvuru konusu iddiaya ilişkin olarak etik davranış ilkelerine aykırı bir işlem ya da eyleminin bulunmadığına oy çokluğuyla karar verildi.”

Karşı oy: O hesap artık kamusaldır

Kurul’daki çoğunluğun kararını doğru bulmayan 3 üye, uzun bir muhalefet şerhi yazdı. Aralarında, Ankara Üniversitesi’ndeki uygulamalarıyla sık sık tartışmalara konu olan eski Rektör Erkan İbiş’in de bulunduğu bu 3 Kurul üyesi, “kişisel hesap” ile “kamusal hesap” ayrımının doğru yapılması gerektiğini işaret ettikleri karşı oy yazılarında “Bir hesabın kişisel veya kamusal / kurumsal olduğunu belirleme açısından kişisel hesap olarak nitelendirilmiş olsa bile, hesaptan kurumsal anlamda paylaşımlar yapılması, o paylaşımlar açısından ilgili hesabı kurumsal hesap olarak nitelendirmeye yol açar” dediler.

“Kurumsal hesaplarda takip yetkisinin kural olarak kısıtlanamayacağını” belirten bu 3 üye, “Dolayısıyla hizmet alanlar açısından bilgi edinme hakkı, kamu kaynaklarına ve hizmetlerine doğrudan ulaşma hususu, onların sosyal medya platformlarından yasaklanmalarının önündeki en büyük engeldir” görüşünü savundu.

Kamu görevlileri tarafından kullanılan her hesabın bir kamu hesabı olmayacağını kabul eden üyeler kamu görevlisi hesabını resmi araç olarak kullanıyorsa artık o hesabın şahsi olarak kabul edilemeyeceğini, “Dolayısıyla hesap kişisel olarak tanımlanmış olsa dahi kullanım özellikleri ve sonuçları bakımından kamusal hesaplarla ilgili esaslara tabi kabul edilir” diye aktardılar.

Kurul’un bu 3 üyesi, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün hesabının paylaşımlar açısından kamusal hesap olduğunu ve engellemenin yerinde olmadığını karşı oy gerekçelerinde şöyle aktardılar:

“Hakkında başvuru yapılan Valinin sosyal medya hesabı incelendiğinde, hesapta il valisi olarak kimlik bilgilerinin bulunduğu, yapılan paylaşımların görev alanlarını ilgilendiren hususlarda olduğu, hatta bazı paylaşımların öncelikle Valinin, daha sonra Valiliğin kurumsal hesabı tarafından paylaşıldığı da görülmektedir. Bu anlamıyla hesabın artık kişisel hesap olduğu iddiası, yapılan paylaşımlar karşışında örtüşmemektedir. Hal böyle olunca ilgili hesabın artık kamusal bir hesap olduğu kanaatine ulaşılmıştır.”

Karşı oy yazısında; Gaziantep Valiliği’nin “Kemal Vuraldoğan kendi hesabından Valiyi etiketleyerek hakaretler içeren paylaşımlar yaptığı için engellendi” görüşüne karşılık da “Valilikten gönderilen cevabi yazıda hakaret unsuru taşıyan tweetler bulunduğu belirtilmekte ise de buna ilişkin somut örnekler dosyaya sunulmamıştır” denildi.

Kurul’daki 3 üye, “Vali Davut Gül’den savunma alındıktan sonra karar verilmesi gerekirdi” sonucuna vardı.

Özel Haber