Bir şehir hastanesinin dramı: Ne çalışanlar mutlu ne hastalar

Bir şehir hastanesinin dramı: Ne çalışanlar mutlu ne hastalar
Eksikliklerine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaparak faaliyete geçirilen Etlik Şehir Hastanesi’nde yaşanan arızalar devam ederken sağlık çalışanları ise zorlu çalışma koşullarına tepki gösteriyor.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi 28 Eylül’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı. Açıldığı günden bu yana hastanede yaşanan tıbbi malzeme eksikliği, ulaşım ve hastaların erişim sorunları ile gündemden düşmeyen Etlik Şehir Hastanesi’nde sorunlar bitmiyor.

Personel eksikliği nedeniyle fazla mesai yaptıklarını belirten bir sağlık çalışanı, “Bugün yemeğe bile gidemedim, sadece iş çıkışında tuvalete gidebildim. Yoğunluktan neredeyse su bile içmeye zaman bulamıyoruz” derken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya da “Başta iklimlendirme olmak üzere pek çok sorun var. Salgının yeniden artışa geçtiği bu dönemde iklimlendirme sisteminin çalışmaması hem sağlık emekçilerini ve hastane personellerini hem de hastaları riske atıyor ve enfeksiyona açık hale getiriyor.” diye konuştu.

“İklimlendirmede ve elektrik hattında sıkıntı var”

3 yılda tamamlanması planlanırken 7 yılda tamamlanan ve bu yüzden yıllarca iskelet halinde kalması nedeniyle teknik pek çok sorunun yaşandığını belirten Yalçınkaya, “Hastanenin her yerinde teknik personeller çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Elektrik hattında sıkıntılar var ayrıca iklimlendirmede de sık sık arızalar oluşuyor. O kadar çok klima sorununa dair arıza ihbarı geliyor ki bu sorunu çözecek olan teknik personel sayısı da yetersiz kalıyor. Salgının yeniden artışa geçtiği bu dönemde iklimlendirme sisteminin çalışmaması hem sağlık emekçilerini ve hastane personellerini hem de hastaları riske atıyor ve enfeksiyona açık hale getiriyor” dedi.

“İçinde ve dışında inşaat sürüyor”

2 ayını dolduran hastanenin tam kapasiteyle hizmet vermemesinin en büyük nedeninin eksiklikler olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, “Hastanenin içinde ve dışında hala inşaat sürüyor. Yüklenici firmalar ve alt yüklenici firmalar nedeniyle yaşanan sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Sorunlar bildirildiğinde yüklenici firmalar ilgilenmeyebiliyor çünkü ilgilenmediği zaman yaşanan sorunun faturası firmalara kesilmiyor bizce. Fatura eğer şirketlere kesilse bu arızaları gününde gidermek için elinden geleni yaparlardı” yorumunda bulundu.

“Yerler suyla kaplandı”

“Vatandaşların görmediği alt katlarda çok daha ciddi sıkıntılar var” diyen Yalçınkaya, “Vatandaşın kullanımında olan yerler görece daha iyi durumda ancak vatandaşın görmediği alanlarda daha ciddi eksiklikler var. 9 Kasım’da hastanenin su borusunda ciddi sızıntılar oldu bunu görüntüledik. Yerler suyla kaplandı. Hastane elektrikten havalandırmasına kadar topyekün bir sistem. Birinde oluşan sorun diğer her şeyi etkiler. Örneğin yoğun bakım gibi titizlikle yaklaşılması gereken alanlarda elektrik kesintisi hastaları ciddi bir sıkıntıya sokabilir” ifadelerini kullandı.

“Yurttaş suit odalarda sağlık hizmeti alamıyor”

“Şehir Hastaneleri nitelik olarak Sağlık Bakanlığı’nın kendi yayımladığı mevzuata da aykırı yapılar” diye konuşan Yalçınkaya ‘Suit’ odalara da değinerek, “Bakanlık gösterişli binalar olarak değerlendiriyor bu yapıları ancak hastanelerde önemli alan hastaların hizmet alabilmesi. Halkın böyle bir şeye ihtiyacı yok zaten bu odalar halk için değil sağlık turizmi kapsamında yurtdışından gelen hastalar ve siyasiler için yapıldı. Yurttaş, kendi vergisiyle yapılan bu odalarda sağlık hizmeti alamıyor” dedi.

“Sağlık emekçileri çalışmayı tercih etmiyor”

Personel eksikliğine de değinen Yalçınkaya, “Ankara’da gündemde olan 5 kamu hastanesindeki personellerin tamamı bile Etlik Şehir Hastanesi’nde görevlendirilse yine yetersiz kalacak. Atamalar da ne yazık ki yetersiz” dedi. Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün Etlik Şehir Hastanesi’ne isteğe bağlı tayin açmadığını çünkü sağlık emekçilerinin Etlik Şehir Hastanesi’nde çalışmak istemediğini belirten Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı bu yüzden resen atama yapıyor” bilgisini verdi.

“Yetkinliğim olmadığı halde farklı bölümlerde görevlendiriliyorum”

Personel eksikliği nedeniyle fazla mesai yaptıklarını belirten bir sağlık çalışanı da, “Yoğunluktan dolayı yemeğe ve tuvalete gidemiyorum. Sadece iş çıkışında tuvalete gidebildim. Yoğunluktan neredeyse su bile içmeye zaman bulamıyoruz. Hastanedeki eksikliklere rağmen açılması nedeniyle ben başka bir hastaneden görevlendirilerek geldim. Sürekli görev yerim değiştiriliyor. Personel eksikliği nedeniyle yetkinliğim olmadığı halde farklı bölümlerde görevlendiriliyorum bu hasta için de risk oluşturuyor ve bir sağlık çalışanı oalrak benim de hata payımı artırıyor” diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Özel Haber