Ev sahipleri fırsatı kaçırmıyor: Artık ev ya da oda değil ranza kiralanıyor

Ev sahipleri fırsatı kaçırmıyor: Artık ev ya da oda değil ranza kiralanıyor
Bazı ilanlara göre oda 2 kişilik olursa kişi başı 4 bin, tek kişilik olursa 6 bin liraya çıkıyor. 6-8 kişilik odalarda ise kira 1.500 lira.

Yüzbinlerce üniversite öğrencisinin ev telaşı başladı. Geçmiş yıllarda iki-üç arkadaş bir araya gelip ev kiralıyordu. Artık kira fiyatları buna izin vermiyor. Gençler kiraladıkları evlerde odalarını da paylaşmak zorunda kalıyor.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, gelen talebi değerlendiren ev sahipleri de kiralama modelini değiştirdi. Son haftalarda paylaşımlı ev yerine paylaşımlı oda ilanları öne çıkmaya başladı.

Ranza kiralanıyor

Odalara iki-üç yatak ya da ranzalar konularak kiralama yapılıyor. Tıpkı yurtlar gibi aynı odada iki ila sekiz kişi kalıyor.

Mutfak ve banyo ortak kullanılırken, kimi zaman faturalar kiraya dahil oluyor, kimi zaman da ortak fatura ödeme modeli uygulanıyor.

Bazı evlerde yatak odaları dışında salonların da kanepe ya da yatak ilave edilerek kiraya verilmesi dikkat çekiyor.

Kimi evlerde kiracılara kilitli dolaplar verilirken, ortak alanlarda güvenlik nedeniyle kamera kaydı alındığı da belirtiliyor. Üstelik bu tip odalar büyüyen barınma krizi nedeniyle sadece öğrenciler değil, çalışanlar tarafından da tercih ediliyor.

Fiyatlar nasıl?

İstenen kira bedelleri bir evde tek başına kiracı olmaya kıyasla ucuz olsa da bir ranza ya da yatak için oldukça pahalı!

Mesela Kadıköy’de 3 kişilik odada kişi başı 4 bin 750 lira, bir ilanda da 4 kişilik odada 2 bin 250 lira isteniyor. Esenyurt’ta 2 kişilik odada kalmanın kişi başı maliyeti 2 bin 850 lira. En ucuz yer ise Bayrampaşa. 4 kişilik oda için her bir kiracı 1500 lira ödüyor.

Bazı ilanlara göre oda 2 kişilik olursa 4 bin, tek kişilik olursa 6 bin liraya çıkıyor. 6-8 kişilik odalarda ise 1.500 lira. (Kısa Dalga)

Gündem