Ev sahiplerinin 2 Temmuz oyununa karşı kiracılar ne yapmalı?

Ev sahiplerinin 2 Temmuz oyununa karşı kiracılar ne yapmalı?
Kira artışlarına getirilen yüzde 25'lık sınır 2 Temmuz'dan öncesini kapsadığı için pek çok ev sahibi evini şimdi kiraya verse de kontrat tarihini 2 Temmuz'dan sonrası gösteriyor ve aradaki dönemin parasını elden alıyor. Peki kiracılar bu durumda ne yapabilir?

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibi, yeni kontratlarını 2 Temmuz’a erteliyor. Bazı ev sahiplerinin yeni dönemde hava parası dahi istemeye başladığı iddia edildi. CNN Türk'te konuşan Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım ile TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu böyle bir durumla karşılaşan kiracıların ne yapması gerektiğini anlattı:

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım: Bugün 16 Haziran'da ev sahipleriyle oturduğunuz zaman 2 Temmuz için anlaşma yapmak istiyor. Çok var. Bazı ev sahipleri için muafiyet getirilebilirdi, sadece kirayla geçinenler için.

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Yasa çıktı ama baştan savma çıktı. Uzmanlara sorulmadı. Tek bir dairesi olanla 60 dairesi olan bir olur mu? Yasa çıktı, orada bir eksik var. Emekli olup evini kiraya gelenler var bunlar göz ardı edilenler var. Gelelim bugünün hilesine. Hava parası alınıyor. Kontratı bugün yapıyor, başlangıç tarihini 2 Temmuz 2023 yapıyor. Kirayı açıktan alıyor. O tarihte yüzde 25'lik sınır bitiyor. Düzenleme eksik, topal çıktı.

Ben kiracı olsam kontrat yapsam, bana 5 Temmuz yazıyorlarsa imzalarım ev sahibine mesaj atarım, '15 günlük kirayı vermiştim' diye bu benim elimde delil olur. Bir de tahliye taahhüdü alıyorlar. Taahhütname imzalatıyorlar, bir de tarihsiz. Bunu da mesaj gönderirim saklarım. Yarın beni mahkeme verdiğinde sıkıntı yaşar.

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım: Sadece hava parası değil. Ev kiralıyorsunuz 2 bin TL'ye aradaki farkı elden istiyorlar. Mal sahibine bir vergi çıkıyor, bunu düşük gösteriyorlar. Yıllık gösterenleri senet alıyorlar.

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Senet imzalayan kiracılara diyorum ki, sizin elinizde büyük bir koz var. Ev Sahibi vergi kaçakçısı durumuna girer. Kiracının avantajı kira artış talebinde bulundurulurken 5 bin liralık kiranın 2 bin 500'ünü elden alıyorsa, bunun üstünden zam yapabilir. Açıktan kira alan ev sahibi kendi ayağına sıkıyor, vergi kaçakçısı durumuna düşüyor.

Ekonomi