Eylem Tok Davasında Adalet Arayışı: "Anne, oğlundan sonra en büyük katil"

Eylem Tok Davasında Adalet Arayışı: "Anne, oğlundan sonra en büyük katil"
Yazar Eylem Tok'un ABD'ye kaçırdığı oğlunun ölümüne sebep olduğu Murat Aci'nin babası Özer Aci, duruşma öncesinde Kısa Dalga'ya konuştu

BERNA CAN

Kısa Dalga - 1 Mart'ta İstanbul'da Eyüpsultan'da T. Cihantimur'un ehliyetsiz kullandığı araçla yaptığı kazada Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmiş, anne Eylem Tok ise oğlunu önce Mısır'a ardından da ABD'ye kaçırmıştı. Haklarında kırmızı bülten çıkarılan anne-oğul ABD’de yakalandı.

Bugün, Türkiye saati ile 18:00'de görülecek olan duruşma öncesinde, kazada hayatını kaybeden Murat Aci’nin ailesi Kısa Dalga’nın sorularını yanıtladı. Baba Özer Hacı, kazanın ardından oğlunu yurt dışına kaçıran anne Eylem Tok için "Babadan sonra gelen en büyük katildir" ifadelerini kullandı.

"Basından gizli hiçbir şey yapmadım"

Olayın olduğu günden bugüne neler yaşadınız Özer Bey ve davadan vazgeçmeniz için para ya da başka tekliflerle karşılaştınız mı?

Özer Aci: Ben basından gizli hiçbir şey yapmadım. Basına ilk baştan beri şunu söyledim, babayla dolaylı olarak iletişime geçtim. Ayın üçüydü, maddi ve manevi yanımda olduğunu söyledi. Ben de şunu söyledim, maddi kısmı kenara bırakın, manevi olarak yardımcı olun dedim. Git dedim, anne ve çocuğunu al getir, adalete teslim et. Ama ne yazık ki böyle bir girişimde bulunmadı. O tarihten sonra aramadı, sormadı.

"Örnek teşkil etmesi gerekiyor"

Peki, hangi boyutta bir ceza almasını bekliyorsunuz?

Özer Aci: Örnek teşkil etmesi gerekiyor. Bu taksirli adam öldürme konusunu kabul etmiyorum. Bu çocuk işe mi gidiyordu? Annesine ilaç almaya mı gidiyordu? Ambulans şoförü müydü? Yoksa itfaiye şoförü müydü? Yangın söndürmeye mi gidiyordu? Pahalı arabayı çocuğun altına tahsis ederek, annenin de göz yumarak buna evlat mı yetiştirmeyi düşünüyorlardı? Bu suçtan dolayı anne ve babanın da sorumluluk alması lazım.

"Anne bu konuda en büyük suçlu"

İddiaya göre anne Eylem Tok gözaltına alınırken ‘ben anneyim, suçlu değilim’ demiş. Siz anneyi de eşit oranda suçlu görüyor musunuz?

Özer Aci: Anne bu konuda babadan sonra gelen en büyük suçlu. Anne bu konuda babadan sonra gelen en büyük katil, en büyük insanlık dışı davranış yapan bir insan demiyorum, mahlûkat. Canlı diyorum ben ona. Bir insan kendi evladını koruyup başkasının evladını ölüme terk edemez. Etmemeli. Ettiği takdirde o insan olamaz. Kimseye de insanlık dersi, annelik dersi veremez. Burada iki tane acılı anne var. Gelsin onların yerine empati kursun.

eylem-tok.png

"Adalet Bakanlığı ile sürekli iletişimdeydik"

Adalet Bakanlığı olaydan sonra sizinle iletişime geçti mi?

Özer Aci: Ayın 6'sında Kırmızı Bülten çıkarıyoruz, işte müracaat ettik dediği günden beri yanımızdadır. Önemli haberlerin hepsini Adalet Bakanımızdan aldık. Hep onun sayesinde bu noktaya geldik. Prof. Dr. Kürşad Zorlu da baştan beri yanımızda oldu, çok teşekkür ederim.

aci-zorlu.jpg
Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu ve Aci ailesi

"Artvin Milletvekilleri yanımda olmadı"

Başka vekiller ya da yetkililer irtibata geçti mi sizinle?

Özer Aci: Avukat Behiye Eker geldi, ilgili olacağını söyledi fakat bir ses çıkmadı. Sağ olsun Süleyman Soylu irtibata geçti, gerekli destekleri sağladı. Daha önce milletvekilliği yapmış avukat Selami Uzun da geldi, ailesiyle yakından ilgilendi. Ama üzücü ne var? Ben Artvin Şavşatlıyım ama Artvin milletvekilleri yanımda olmadı. Ankara Milletvekili Zorlu kadar olamadılar. Buna üzgünüm, üzülüyorum açıkçası.

"Ersan Şen, kendine göre şarlatanlık yapıyor"

Geçtiğimiz günlerde bir TV programında Hukukçu Ersan Şen’e ‘ Ailenin avukatlığını alır mısınız?’ diye soruluyor ve 'Şartlarda anlaşırsak neden olmasın?' diyor Şen. Bunu duyduğunuzda ne hissettiniz?

Özer Aci: Ersan Şen'in TV programında 'Şartlarda anlaşırsak neden olmasın' cevabını vermesi üzerine, açıkça söylemek gerekirse, şahsen hiç kayda almadım. Kendine göre şarlatanlık yapıyor. Devam etsin. Ölüleri imam kaldırıyormuş ya, ölüden insan, şeytan vazgeçiyor. Ne kıyaslaması yapıyorsun?

ersan-sen.jpg

"Cezalar suçu caydırıcı olmalı"

Amerika Birleşik Devletleri'nde yargılanmaları söz konusu. Türkiye'de mi yargılanmalarını istersiniz yoksa Amerika Birleşik Devletleri'nde devam edebilir mi?

Özer Aci: Tutuklandılar ya. Aslında o soru benim için çok önemli değil. Ama yasalara bakılırsa, verilen cezalara bakılırsa Amerika'da ceza almalarını isterim. Yani burada alınacak cezayı Amerika'da yatmalarını da iyi ederim. Onun için ceza cezadır. Ama ceza bir suçu caydırıcı olmalı. Başka zengin çocukları araba sürende veya ebeveynleri yaşı tutmadan araba verdiklerinde iki sefer düşünmeleri lazım. Örnek teşkil etmeleri lazım. Örnek teşkil etmedikten sonra cezalar, suçlar başka anneler canı yandıktan sonra bir anlamı yok.

murat-aci-001.jpg
Kazada hayatını kaybeden Murat Aci ve ailesi

"Kimse açlıktan ölmüyor"

Peki, aile geçimini neyle sağlıyor ve desteğe ihtiyaç var mı? Sonuçta ortada kalan çocuklar var. Nasıl hallediyorsunuz buraları?

Özer Aci: Bugüne kadar çalışmışım. Çalışmaya devam ediyorum. Benim şu an bir buçuk yaşında yeni bir oğlum var. Oğluma benziyor. Ben onun için ömrüm yettiği müddetçe çalışmaya devam edeceğim. Kimse açlıktan ölmüyor. Annesi öğretmen. İş bulur, çalışır. Geçimde sıkıntı yok, eğitimde hiçbir sıkıntı yok. Ama bu demek değil ki ben o 1,5 yaşındaki çocuğun hakkını korumayacağım. Kanımın son damlasına kadar arayacağım.

"Adil ve adaletli bir cezalandırma istiyorum"

Son olarak, bugün Türkiye saati ile 18:00 da duruşmaları var. Nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyorsunuz? Duruşma öncesinde avukatınızla görüştünüz mü?

Özer Aci: Bugün Türkiye saati ile 18.00’de duruşmaları var. Avukatımla defalarca görüştüm. ABD'de var olan avukatlarımızla da görüştüm. Şu an davada beni temsil eden Türkiye'den iki gazeteci. Boston'da şu an bir sürü acımı, acısı olarak paylaşan insan o davada olacak. Ben tek başıma mücadele etmedim. Devlet büyüklerim, basın, sizler, en iyi sonuç çıkacağına inanıyorum. Adil, adaletli, örnek teşkil edecek bir şekilde cezalandırılmalarını istiyorum. Benim için fark etmiyor. İade ederler, %90 şunu söylüyorum, aldığım bilgiler doğrultusunda, iade edecekler, tıpış tıpış kaçıp gelecekler.’’ ifadelerini kullandı.(Haber Merkezi)

Gündem