EYT'de Eylül 1999 sonrası için kanun teklifi

EYT'de Eylül 1999 sonrası için kanun teklifi
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Kanun teklifiyle diyoruz ki; Eylül 1999 öncesi yetmez, Eylül 1999 sonrası için de kademeli, adil ve uygulanabilir bir düzenleme yapılmalıdır" dedi.

2022’nin son günlerinde gündem emeklilikte yaşa takılanlar oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki akşamki “Yaş sınırı olmayacak’ açıklamasından sonra dün sabah itibariyle Türkiye’de SGK binaları emeklilik hesabı yaptırmak isteyenlerle doldu. SGK ise açıklama yaparak yurttaşların yoğun olarak “aylık bağlanması” talebiyle geldiklerini belirterek “Kanun çıkmadan aylık bağlamamız mümkün değil” dedi.

Düzenlemeye göre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü şartı var. Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde işe girenleri kapsıyor. Düzenlemenin ocak ayı içinde Meclis’te yasalaşması bekleniyor. Şubat itibariyle de başvuruların yapılabileceği belirtiliyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, EYT ilgili düzenleme için yıllardır direnen ve mücadele edenlerin bir kez daha haklı çıktığını ve taleplerinin kabul edildiğini söyledi. TİP olarak Emeklilik Kanun Teklifi verdiklerini belirten Baş, şunları kaydetti: "Kanun teklifiyle diyoruz ki; Eylül 1999 öncesi yetmez, Eylül 1999 sonrası için de kademeli, adil ve uygulanabilir bir düzenleme yapılmalıdır. Emekli aylığı bağlanma oranları yüzde 70'ler düzeyine ulaştırılmalıdır. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretin net tutarından az olmamalıdır. Bu konuda son derece ısrarcıyız.

Asgari ücret diye bir rakam belirleniyor memlekette ama emekliler asgari ücretin yarısına mahkum edilmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Emekliler haklarını örgütlenerek savunabilmeliler, emeklilerin de sendika kurma, sendika üyesi olma hakkına sahip olması gerekmektedir. Bunlar sağlanmadan Türkiye'de emekliler için insanca yaşam koşullarından söz edebilmemiz mümkün değil." (Kısa Dalga)

Ekonomi