EYT'de maaş hesabı nasıl yapılacak?

EYT'de maaş hesabı nasıl yapılacak?
Emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplamasında; 1999 yılı öncesi, 1999- 2008 yılları arası, 2008 yılı sonrası önemli

Milyonlarca kişinin uzun süredir merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin detayları belli oldu. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olma hakkına kavuştuğunu söyleyen Erdoğan, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirtti. Erdoğan, “Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" diye konuştu.

EYT'liler için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri emekli aylığının nasıl hesaplanacağı. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre emeklilik miktarı kişiye özel olacak.

Başvuru yapıldığında üç dönem için ayrı ayrı "tam aylık" hesabı yapılacak. Ardından her bir dönemdeki çalışma süresi toplam prim gününe bölünerek o dönem için "kısmi aylık" tutarı belirlenecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplamasında; 1999 yılı öncesi, 1999- 2008 yılları arası, 2008 yılı sonrası önemli. Bu üç dönemdeki hesaplamalar yapıldıktan sonra emeklilikte yaşa takılanlar için aylık hesaplaması yapılacak.

EYT maaş hesaplaması yapılırken, "Çalışanın aylık kazancı, çalıştığı yıl, yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim miktarı, çalışma süresine ara verip vermediği, çalışma süreleri, etkenleri" göz önüne alınacak.

Ekonomi