EYT'deki gecikme düşük maaşa sebep olacak iddiası

EYT'deki gecikme düşük maaşa sebep olacak iddiası
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin TBMM'ye gelmesi beklenirken, EYT'lilerin yaşanan gecikme sebebiyle daha düşük emekli maaşı alacağı tartışılıyordu. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, EYT'linin maaşında düşüş yaşandığını "Sebep EYT yasasının gecikmesidir" diyerek açıkladı.

Milyonlarca kişinin uzun süredir merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin detayları belli oldu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar, yaş şartına bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacak.

Ancak, EYT'liler hala TBMM'ye gelecek tasarının yasalaşmasını ve ilk maaşlarını almayı bekliyor.

Yaşanan gelişmeler sonucunda EYT'nin bu hafta TMBB'ye gelmesi bekleniyor. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Pazartesi günü EYT düzenlemesini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz. Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız" derken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında "EYT'de ilk maaşların 1 Mart'ta ödenmesini bekliyoruz" demişti.

EYT'nin meclise taşınması ve yasalaşmasındaki gecikme tepkilere neden olurken yaşanan gecikmenin EYT'linin maaşında düşüşe sebep olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Gecikme düşük maaşa sebep olacak

28 Aralık 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılan EYT düzenlemesinin hala yasalaşmadı. EYT'de yaşanan gecikmenin ise düşük emekli maaşı sebep olacağı ortaya çıktı.

EYT'lilerin daha düşük emekli maaşı alacağı iddiaları üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, EYT'deki daha düşük maaşa sebep olacağını şu ifadelerle aktardı:

"EYT'liler daha düşük emekli aylığı alacak! EYT yasası Aralık 2022'de geçseydi 2022 yılı güncelleme katsayısı 1,786 olacaktı. Şubat 2023 geçerse 1,643 olacak. 1,786, 1,643'ten büyüktür! Bu EYT'liler için ömür boyu yüzde 8-10 düşük aylık demek! Sebep EYT yasasının gecikmesidir."

Bakan Bilgin yalanlamıştı

Bakan Bilgin, EYT ile emekli olacakların maaş zamlarına mevcut emeklilerin aksine yüzde 30 değil de yüzde 18 civarı bir zam yapıldığı iddiasını yalanlamıştı.

Bilgin, "Böyle bir şey olması mümkün mü? Yok tabi ki. Emeklilerimizin elde ettiği tüm kazanımlar onlar için de geçerli. Hesaplamalarda hiçbir farklılık yoktur. Bu söylentilere kimse inanmasın. Devlet emekliler arasında ayrım yapmaz. Biz sosyal devletiz" açıklamalarında bulunmuştu. (Kısa Dalga)

Gündem