EYT'linin zam oranı neden yüzde 18'de kaldı?

EYT'linin zam oranı neden yüzde 18'de kaldı?
EYT kapsamında emekli olacakların emekli maaş zammı, mevcut emeklilerinki gibi yüzde 30 değil, yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. EYT'lilerin ilk maaşının ise nisan ayına kalabileceği belirtiliyor.

Emekli maaşları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emekli maaşı hesaplama robotu üzerinden görülebiliyor. Emekliliğe hak kazansın ya da kazanmasın, buradan kazanılmış mevcut emekli maaş bilginizi görebiliyorsunuz. Emekli maaşına ocak ayında yüzde 30 zam yapılmasının ardından geçici olarak kapatılan hesaplama robotu yeniden açıldı.

Mevcut emeklilere olduğu gibi yüzde 30 zam bekleyen EYT'liler hayal kırıklığına uğradı.

Artı Gerçek'ten Sinan Saygılı'nın aktardığına göre zam öncesi bilgilerine bakan EYT'liler, kendi maaşlarına yaklaşık yüzde 18 zam yapıldığını gördü.

Neden böyle oldu?

Peki EYT'lilerin maaş zammı neden yüzde 30 değil de ortalama yüzde 18 civarında kaldı? Saygılı yazısında bu soruya şöyle yanıt verdi:

"Burada 2021'in aralık ayında gerçekleşen enflasyon artışıyla, 2022'nin aralık ayı için açıklanan enflasyon oranı arasındaki fark belirleyici oldu. 2021 Aralık'ta enflasyon artışı aylık bazda yüzde 13,58 artarken, TÜİK'in hesabına göre geçen aralıktaki aylık artış yüzde 1,18'de kaldı. Arada yaklaşık yüzde 12,50'lik fark oluştu. Bu nedenle de EYT'linin maaş zammı mevcut emeklilere göre yarıya yarıya daha az oldu.

Tabii emekli maaş zammını hesaplamada tek faktör enflasyon farkı değil, karmaşık bir sistemde çeşitli unsurlar dikkate alınıyor. Ancak temel belirleyici enflasyon oluyor." (Kısa Dalga)

Ekonomi