F-35’den Çin çıktı: Pentagon teslimatı durdurdu

F-35’den Çin çıktı: Pentagon teslimatı durdurdu
Dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından biri olan Amerikan malı F-35'lerde, Çin'de üretilen bir alaşımın kullanıldığı ortaya çıktı. Pentagon, F-35'lerin teslimatını geçici olarak durdurdu.

Amerikan havacılık ve savunma sanayii şirketi Lockheed Martin'in ürettiği F-35 savaş uçaklarının bir parçasında Çin'de üretilen bir alaşımın kullanıldığı ortaya çıktı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35'lerin teslimatını geçici olarak durdurdu.

Amerikan basınındaki haberlere göre, F-35 savaş uçaklarının motorundaki bir mıknatısta, Çin'de üretilen alaşımın bulunduğu saptandı. Pentagon, bu durumun federal satın alma kurallarını ihlal etmesi nedeniyle hem Amerikan Hava Kuvvetleri'ne, hem de yabancı ordulara F-35 teslimatını askıya aldı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Russ Goemaere, söz konusu alaşımın herhangi bir casusluk faaliyeti için kullanılmasının mümkün olmadığını, uçakların performansını, kalitesini veya güvenliğini etkilemediğini açıkladı. Bununla birlikte, Lockheed Martin firmasının gelecekteki teslimatlar için alaşımı bir başka kaynaktan alacağı belirtildi.

Lockheed Martin'in kural ihlalini gönüllü olarak bildirdiği ve dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından biri olan F-35'lere Çin'den alınan bir alaşımın nasıl dahil olabildiği konusunda inceleme başlatıldığı da açıklandı. Çin alaşımı ile kaç uçağın üretildiğine veya kaç uçağın teslimatının ertelendiğine dair bilgi verilmedi.

Lockheed Martin'den yapılan açıklamada da, tedarik zincirinin sekteye uğramaması için firmanın ortakları ve Pentagon'la birlikte çalıştığı belirtildi. Lockheed Martin, söz konusu mıknatısın herhangi bir hassas bilgiye erişiminin olmadığını da vurguladı.

Şirketin 2022 yılı içinde 153 uçak teslim etmesi planlanırken, şu ana dek bu sayı 88'de kaldı. (Kısa Dalga)

Dünya