Faik Öztrak: Türkiye'yi kara paranın değil sermayenin merkezi yapmaya kararlıyız

Faik Öztrak: Türkiye'yi kara paranın değil sermayenin merkezi yapmaya kararlıyız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Londra ziyaretinde ona eşlik eden heyette bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Türkiye temiz parayla büyümeli kara parayla değil" açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngiltere temasları ikinci gününde devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’na ziyarette, CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre ve CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu eşlik ediyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kılıçdaroğlu'nun Londra gezisinin ikinci gününde açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE TEMİZ PARAYLA BÜYÜMELİ KARA PARAYLA DEĞİL"

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"ABD'den sonra ikinci yurtdışı gezimizi Londra'ya yapıyoruz. Londra'daki temaslarımızın ikinci günü. ABD'deki temaslarımızın bir devamı. Daha çok bizim kendi bilim insanlarımızı, kendi beşeri sermayemizi orada görmek çalışmalarını izleme onlarla bir şekilde iletişim içine girerek iktidara geldikten sonra bu insanlarla birlikte ülkenin kalkınmasına nasıl hizmet edeceği konusunda temaslarda bulunulmuştu.

Büyüme stratejilerine yatırım yapmak istiyorlar. Teknolojiye yatırım yapmak istiyorlar. Bizim ilk planladığımız iki günlük bir seyahatti ilgi o kadar büyük ki bunu üç güne çıkarmak zorunda kaldık. Teknoloji tüketici tercihi iş yapma modellerini gördük. Çok önemli bir husus, gençleri, yetenekli gençleri bulmak, bunları girişimci olarak yetiştirmek, alışılmış süreçlerden geçmeden iş insanı yapmak gibi finansman sağlayan kuruluşlarla görüştük. Yaratıcı endüstrileri kullanmak üzere nasıl giderileceği konusunda çalışan hem fon hem eğitici kurumlarla üniversitelerle işbirliği yapan kurumlarla temas içinde olduk.
Yarın da devam edecek. 10 milyon dolarlık bir sermayeye hükmeden girişim sermayesi fonlarıyla 5 trilyon dolara hükmeden yatırım bankalarının yöneticileriyle temas edeceğiz.
Onların Türkiye'nin bugün dünyada benimsenen bir takım adımları atması halinde bu değerleri benimsemesi halinde. Bu değerler hak hukuk adalet verimlilik üretim, hakça paylaşma kapsayıcılık, sürdürülebilirlik, çevre konusundaki sürdürülebilirlik konusunda alanları kapsayan bir yaklaşımla diğer fonlara nazaran çok daha ucuz olan fonları ülkeye getirmenin mümkün olduğunu gördük.

Türkiye temiz parayla büyümeli kara parayla değil.

Kara paranın yani nereden geldiği izah edilemeyen bir paranın ödemeler dengesi finansmanında ciddi bir rol oynadığını görüyoruz. Bunun ciddi maliyetleri var.

"TÜRKİYE'Yİ KARA PARANIN DEĞİL SERMAYENİN MERKEZİ YAPMAYA KARARLIYIZ"

Emniyetin raporları var. Finansal aksiyon gücünün tespitleri var. Türkiye dünyada gri listede olan 23 ülkeden biri. Hem fak üyesi olan hem de gri listede olan tek ülke. Dolayısıyla bütün bunlar BM üyesi olan ülkelerin de benimsediği sürdürülebilir amaçlara ülkelere yönelen ciddi paralar var. CHP olarak hedefimiz Türkiye'yi başta uyuşturucu olmak üzere her türlü kara paranın değil sermayenin merkezi yapmaya niyetliyiz. Her türlü çabayı göstermeye kararlıyız."

LONDRA'DAKİ TEMASLARIN İKİNCİ GÜNÜ

Öztrak şöyle devam etti:

"ABD’de daha çok kendi bilim insanlarımızı görmek çalışmalarını izlemek iletişim içine girerek iktidara geldikten sonra bu insanlarla birlikte nasıl temasa geçeceğimizi araştırdık.

Şimdi Londra’da yetenek bulma, bu yeteneklere nasıl finansman sağlanabileceği konusunda temaslarda bulunuyoruz.

Özellikle giderek artan oranda bir yatırımcı kitlesi geçiş sürecine ciddi yatırımlar yapmak istiyorlar

Bizim ilk planladığımız burası için 2 günlük bir ziyaretti. İlgi o kadar büyüktü ki bu süreyi 4 güne çıkardık

Alışılmış süreçlerden geçmeden bunları iş insanı yapma gibi kuruluşlarla görüştük.

Nasıl giderilebileceği konusunda çalışan üniversitelerle iş birliği yapan kurumlarla temas içinde olduk.

Temaslarımız yarın da devam edecek.

Yaklaşık 5 trilyon dolara bankaların yöneticileriyle temas edeceğiz Türkiye’nin bugün dünyada benimsenen bir takım adımları atması halinde, bu değerler de hak hukuk adalet, hakça paylaşma kapsayıcılık, sürdürülebilirlik kapsayan bir yaklaşımla dünyada diğer fonlara nazaran ucuz olan ülkeye getirmemizin mümkün olduğunu gördük.

"TÜRKİYE GRİ LİSTEDE OLAN 23 ÜLKEDEN BİRİ"

Türkiye bu yola girmeli, temiz parayla büyümeli, kara parayla değil.

Kara paranın nereden geldiği izah edilemeyen ciddi rol oynadığını görüyoruz. Bunun ciddi maliyetleri var. Maliyeti nedir diye sorarsanız dünyadaki uyuşturucu kullanımıyla ilgili bulgular var. Emniyetin raporları var. Bizim de üyesi olduğumuz finansal aksiyon gücünün tespitleri var. Türkiye gri listede olan 23 ülkeden biri.

Dolayısıyla bütün bunlar ülkenin illegal yollardan elde edilen ciddi bir sorunu olduğunu gösteriyor. Uluslararası mafya savaşları aldı başını gidiyor. Bu tarafta da dönüp baktığınızda trilyonlarca milyarlarca dolarlık, dünyada kabul görmüş, sürdürülebilir amaçlara uyumlu hareket eden çok ciddi paralar da var.

Bizim CHP olarak hedefimiz başta uyuşturucu olmak üzere kara paranın temizlenmesine imkan veren her türlü düzenlemeyi değerlere dayanan finansman imkanlarını Türkiye’ye getirmeye kararlıyız.

Bu seyahatimizde Londra'nın nasıl finans merkezi olduğunu gördük. Finans merkezi hukuk devleti olarak, istikrarlı bir ekonomiyseniz oluyor."

SÜLEYMAN SOYLU SORUSU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili sorulan soruya Öztrak, "Süleyman Soylu FETÖ romanı arıyorsa ön sözünde ne istedik de yapmadınız yazan kitaba bakacak" cevabını verdi.

Öztrak, "Ne derlerse desinler biz ülkemizin kara paranın değil, tertemiz sermayenin merkezi yapmaya kararlıyız. Her türlü çabayı göstermeye kararlıyız, bu yolda emin adımlarla ilerlemeye kararlıyız" diye de ekledi.

ORTADAN KAYBOLMA TARTIŞMASINI DA YORUMLADI

"Benim bilebildiğim kadarıyla bırakın 2 saati, 5 dakikamız bile yok.

Bizim bu seyahatlerimiz daha çok teknoloji, bilimsel araştırma geliştirme, bu sürece nasıl katılabileceği ile ilgili. Dolayısıyla bizim dış politikamızla ilgili prensiplerimiz belli. Biz dünyada yurtta sulh cihanda sulh diyen bir kültürden geliyoruz. Biz bütün dostlarımızla komşularımızla iyi geçinmek isteriz. Yeter ki onlar da bizim hakkımıza hukukumuza gereken ilgiyi göstersin."

Politika