Faiz artışı kaç puan olacak? Bir an önce 35’e çıkılması lazım 2,5, 2,5 yaparım denirse bu plan siyasi kaygılarla engellenebilir

Faiz artışı kaç puan olacak? Bir an önce 35’e çıkılması lazım 2,5, 2,5 yaparım denirse bu plan siyasi kaygılarla engellenebilir
Gazeteci Erdal Sağlam "Mehmet Şimşek faiz için ne demek istedi, artış kaç puan olacak?" başlıklı dikkat çeken bir yazı yazdı.

10Haber yazarı Erdal Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sözlerinden hareketle faiz artışıyla ilgili, "Bakan Şimşek’in “pozitif reel faize yaklaşıldığı” sözü, ardından HSBC’nin bu ay 2,5 puanlık politika faiz artışı tahmini piyasaları karıştırdı. Şimşek’in bu artışı ima edip etmediği, 2,5 puanlık artışın yetip yetmeyeceği, 5 puanlık artışa ihtiyaç olduğu tartışma konuları arasında" yorumunu yaptı.

Piyasa beklentisinin 5 puan olduğunu hatırlatan Sağlam, bir analistin “Yabancılar Şimşek’in toplantılarda söylediğini ya yanlış anladılar ya da ‘beklentiyi yükseltmeyin’ denildiği için böyle bir tahminde bulunmuş olabilirler” yorumunu yaptığını belirtti.

Sağlam, şöyle devam etti:

"Bu tartışmalarda konuyla ilgili iktisatçıların Şimşek’in 2,5 puanlık artışı ima etmediğini, dolayısıyla faiz artışlarının daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini söylememiz gerekiyor. Bir iktisatçı, yabancıların söylediği gibi yüzde 40-45 politika faizinin gerekmediğini belirterek, 'Ancak 35 oranına gelmek gerekiyor. En iyisi de bunu bir an önce yapıp, artık piyasaların oturmasını beklemek. Daha fazla kademeli artış piyasaların oturmasını geciktiriyor' dedi. Aynı iktisatçı, önümüzdeki dönemde talebin sıkılaşması ve kredilerin kısıtlanması nedeniyle iş dünyasından gelen şikayetlerin çok artacağını hatırlatarak, 'Bir an önce 35’e çıkılması lazım çünkü 2,5 puan yapıp, gelecek ay yüzde 2,5 yaparım denirse bu plan siyasi kaygılarla engellenebilir' yorumunu yaptı." (Kısa Dalga)

Ekonomi