Faizin Diyanetçesi: Gecikme cezası

Faizin Diyanetçesi: Gecikme cezası
Diyanet Vakfı, kiracılarına yüzde 70 kira artışı yaparken, kiranın zamanında ödenmemesi halinde “gecikme cezası” uygulanacağını duyurdu. “Gecikme cezası”nın sorumluluğunu da “sistem”e bağladı.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) kiracılarına yüzde 70 kira artışı olacağını duyurmaya başladı. Yapılan duyurularda dikkat çeken asıl “uyarı” ise “gecikme faizi” konusunda oldu. Vakıf kiracılarına gönderdiği bildirimlerde, kiranın zamanında ödenmemesi halinde uygulanacak fazla ödeme için “gecikme faizi” yerine, “gecikme cezası” demeyi tercih etti. Vakfa göre o “gecikme cezası”nı da “sistem” kendiliğinden belirliyor.

Cumhuriyet’tin haberine göre; TBMM’de, 8 Haziran’da kabul edilen maddeyle konutlarda kira zammı için yüzde 25 sınırı getirildi. Ancak düzenlemenin konutlarla sınırlı olması nedeniyle işyerleri kapsam dışı bırakıldı. Bu nedenle süren tartışmalara TDV’nin yaptığı zam da eklendi. TDV, Türkiye’nin farklı illerindeki kiracılarına 2023’te geçerli olarak kira tutarları için bildirim yapmaya başladı. Yaşam pahalılığının arttığı ve enflasyonun yüksek olduğu süreçte yapılan zamlar, yüzde 70 bandında oldu.

Örneğin, Van Özalp’te N.A. adlı kiracıya bildirim yapan TDV Özalp şubesi, 2022’de net 9 bin 555 olan aylık kira ücretinin, 1 Ocak’tan itibaren yüzde 70,36 artışla net 16 bin 277 liraya çıkarıldığını kaydetti. Benzer bir bildirim, TDV Bingöl şubesi tarafından Bingöl Merkez’deki bir TDV kiracısına da yapıldı. M.C. adlı kişiye bildirim yapan şube, aylık 705 lira olan kira bedelinin 2023’ten itibaren 1200 liraya çıkacağını kaydetti. Zam oranı ise yüzde yüzde 70.21 oldu.

“Faiz”in adı “ceza” oldu, onu da sistem belirliyormuş

Kira zamlarına ilişkin bildirimde vakfın “faiz” demekten kaçınması dikkat çekti. Kiraların zamanında ödenmemesi durumunda “gecikme faizi” uygulanacağı bildirilen yazılarda, yaygın kullanıma karşın “gecikme faizi” değil, “gecikme cezası” tanımı kullanıldı. Yazıda, “Kiranızı vadesinde ödemediğiniz takdirde gecikilen günler için sistem tarafından gecikme cezası hesaplanarak kira borcunuza otomatik olarak ilave edilmektedir” denildi.

Gündem