Fatih Erbakan: Sorun 6284 değil, AKP mutabakata imza atmadı

Fatih Erbakan: Sorun 6284 değil, AKP mutabakata imza atmadı
Cumhur İttifakı’na katılmayacağını açıklayarak, Cumhurbaşkanı adaylığı başvurusunda bulunan Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP’nin mutabakata imza atmak istemediğini açıkladı.

14 Mayıs seçimleri için yapılan anketler, AKP ve MHP’nin oylarının düştüğünü gösterirken, AKP Cumhur İttifakı’nı genişletmek için çeşitli arayışlara girdi. AKP, MHP ve BBP’nin olduğu Cumhur İttifakı’na HÜDA-PAR da dahil oldu. Yeniden Refah Partisi ile yapılan görüşmelerden ise olumlu sonuç çıkmadı.

Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katılmayacağını açıkladı, Genel Başkanı Fatih Erbakan da cumhurbaşkanlığı için adaylığını koydu.

Erbakan, ittifaka katılmama gerekçelerini Habertürk’te anlattı. Erbakan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“6284’te sorun olmadı”

“Amblem ve 6284’te sorun olmadı. Ancak onlar ‘Biz böyle mutabakata imza atmayı doğru bulmuyoruz’ dediler. ‘Bu bir koalisyon protokolü değil, hükümet kurmuyoruz. Şimdiden niye böyle bir şeyi imzalayalım’ diye. Bunun örneği var, Millet İttifakı. Mutabakat yayınlamış. Bir de koalisyonlar seçimin başında yapılıyor artık. Biz desteğimizle sayın cumhurbaşkanını yeniden seçilmesine vesile olacaksak, bizim prensiplerimize, parti programımıza uygunluğu önemli.

“Esnettik ve hatta bunu diplomatik dile çevirdiler, hayati kritik kısımları çıkarttık. Buna rağmen ‘İmzalamayı prensip olarak uygun görmüyoruz’ dediler. Biz sayın cumhurbaşkanıyla görüşmemiz oldu. Kendisi bu konuların başında sağolsun davet ettiler bizi. Bir birliktelik yapılmasının doğru olacağını söylediler.

“Metin kuşa dönmüş”

“Binali bey gelmeden bir ay önceydi bu davet. Biz de birlikte olunmasının faydalı olacağını düşünüyoruz; ancak görüşülmesi gereken hususlar var dedik. Sayın cumhurbaşkanı ‘Bu hususları bizim ve sizin arkadaşlarınız görüşürler’ dedi. Belli bir noktaya gelip, olgunlaşması üzerine resmi davetin uygun olacağını düşündük. Binali Bey resmi davet için geldi. Sonrasında maddelerin azaltılması, özetlenmesi hatta bazı arkadaşlarımız tepki gösterdiler. ‘Bu metin kuşa dönmüş’ dediler.

“İmza atılırsa yeniden değerlendirebiliriz”

“Derlerse ki, bu maddelerde mutabıkız, bunların uygulanması için gayret göstereceğiz, imzalıyoruz derlerse tekrar kurullarımızla değerlendirip cevap verebiliriz. Böyle bir durumda adaylıktan çekilmek gerekir. Metin konusunda ısrarcıyız. Oradan geri adım atılacak olsa aday olmadan önce atılırdı. Bu kadar insanımız, gönüldaşımız, parti teşkilatımız imzalarını verdi. Böyle bir noktada ‘Prensiplerde uzlaşabiliriz, maddeleri imzalarız’ diye yaklaşım olursa teşkilatımızla değerlendirebiliriz. Ama şu an böyle bir şey yok. Biz bütün gücümüzle, konsantrasyonumuzu imzalara vermiş durumdayız.”

Politika