‘Fatih Terim Fonu’nda tefecilikle suçlanan isimler dava dosyasında yok!

‘Fatih Terim Fonu’nda tefecilikle suçlanan isimler dava dosyasında yok!
Gazete Bahadır Özgür, dolandırıcılık sistemi için “tam bir ponzi olayı bu” derken, dolandırıcılık dışında “zimmete para geçirme, tefecilik ve vergi kaçırma” iddialarının kanıtlanması durumunda soruşturmanın organize suça kadar genişleyebileceğini belirtti.

“Fatih Terim Fonu” adı altında çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddia edilen Denizbank Levent Büyükdere Şube Müdürü Seçil Erzan’ın 216 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, Seçil Erzan’ın ifadesinde “tefeci” olarak geçen isimlerin dosyada ne müşteri ne sanık ne de tanık sıfatıyla yer aldığına dikkat çekti. Dolandırıcılık sistemi için “tam bir ponzi olayı bu” diyen Özgür, Erzan’ın ifadelerine göre “ortada bir tefecilik suçlaması ve haksız kazanç elde etme”, ayrıca “vergi kaçırarak kamuyu zarar uğratma” durumunun söz konusu olduğunu kaydetti. Özgür, “Dolandırıcılık dışında eğer zimmete para geçirme, tefecilik ve vergi kaçırma iddiaları kanıtlanırsa ceza davası ağırlaşacak, belki de organize suça kadar genişleyecek” diye ekledi.

Bahadır Özgür’ün, yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Dava dosyasına, ifadelere, BDDK’nın hazırladığı raporlara bakıldığında tam bir ponzi olayı bu. Birinden alınan para ile diğerinin ödemesinin yapıldığı ve nihayetinde iskambil kağıdı gibi sistemin çöktüğü ‘piramit usulü’ bir dolandırıcılık. Ama dava dosyasına, ifadelere, BBDK’nın hazırladığı rapora bakıldığında dikkat çekici bir ayrıntı da var ortada. Bankacı Seçil Erzan’ın anlattığı olayların içinde hayali fonda değerlendirilmek üzere ‘kandırmadığı’ bazı isimler bulunuyor. O isimlerin olaya dahil olmaları, yüksek faiz ve senet karşılığı Erzan’a para satmaları sayesinde olmuş. Lakin savcılık iddianamesinde ne şüpheli veya müşteki ne de tanık olarak yer alıyorlar. Oysa Erzan bu kişilere fazla fazla ödemeler yaptığını, hatta bir ismin de kendisini yurt dışına kaçırmak istediğini anlatıyor. Üstelik tefeci olmakla suçluyor.

Listede kaç kişi, ne kadar para var?

Denizbank’ın Levent Büyükdere Şube Müdürü Seçil Erzan’ın ‘ponzi tezgahı’, 7 Nisan 2023 günü Bülent Çeviker’in, Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmasıyla başladı. Ardından bankaya ve savcılığa bir dizi şikayet daha yapıldı. Ünlü futbolcular ise herhalde ‘paramızı kurtaralım’ diye uzun süre beklediler. Lakin iş tamamen ortaya dökülünce onlar da savcıya koşup müdahil oldular. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun savcılığın talebi üzerine hazırladığı Ağustos 2023 tarihli soruşturma raporuna göre, hayali fona para yatıranlar ve verdikleri tutarlar şöyle:

liste-2znp.jpg

BBDK raporunda ortada resmi bir kayıt olmadığı, listenin Erzan’ın notları ve Denizbank Teftiş Kurulu’nun soruşturması sonucunda oluşturulduğu belirtiliyor. Davanın kapsamına giren tespit edilebilmiş para ve isimler böyle. Bir de iddianamedeki ifadelerde oldukça detaylı anlatılan ve buna göre paranın büyük kısmının gittiği yeri işaret eden bazı isimler davada yer almıyor. Yani iddialara bakıldığında bu işten hayli kârlı çıkanlar şimdilik ortada yok. Üstelik anlatılanlar ciddi bir tefecilik ve vergi kaçırma suçuna işaret ediyor.

Peki kim bunlar ve neler yapmışlar?

“Semih Kaya tehditle fazla fazla para aldı”

İlk isim eski Galatasaraylı futbolcu Semih Kaya. Erzan ifadesinde uzun uzun, ayrıntılarıyla Kaya ve menajerine yaptığı ödemelerden, imzaladığı senetlerden, tehditlerden bahsediyor. Erzan’ın ifadelerinden Kaya ile ilgili bölümü özetleyelim:

Erzan, Kaya’dan 3 milyon 200 bin dolar almış. Ve toplamda bunu 5 milyon 700 bin dolar olarak geri ödemiş. Ne var ki, Kaya bununla yetinmemiş. Menajeri Fırat Özdemir ile beraber sürekli evine ve bankaya gelmişler. Tehditle para almayı sürdürmüşler. Kaya, “MİT Başkanını tanıyorum, seni mahvederiz” demiş. Erzan, Kaya’ya fazladan para ödemek için Arda Turan ve Emre Belözoğlu’nu da kandırıp hayali fona çekmiş. Hatta Kaya’ya açık açık bunun fon olmadığını, başkasının parasıyla ödemeler yaptığını anlatmış. Kaya hiç dinlememiş. “Bana çok para kazandırdın. Daha da kazandıracaksın” diye baskı kurmuş. Kaya, kendisine ödenen faiz parası ile Bodrum’da ID Konakları’ndan 4 milyon 200 bin Euro’ya villa almış. Villanın ilk taksiti olarak bankadaki odasında 1 milyon 575 bin doları da elden inşaat şirketinin satış temsilcisi Barış Bey’e ödemiş. 45 gün sonra ikinci bir ödeme daha yapmış. Daha sonra Kaya’nın aldığı hibrit bir son model Mercedes’in parasını da bankadaki odasında yine elden vermiş.

Erzan her seferinde tehdit edildiğini ve ödemeleri yapmak için futbolculardan hayali fon için sürekli para istediğini aktarıyor. Semih Kaya şikayetçi veya şüpheli olarak davada yer almıyor. Savcılık detaylı iddialara rağmen henüz ifadesine de başvurmadı.

“Ayhan Akman fona dahil değil, faizle para sattı”

Erzan dosyasında geçen ama davanın hiçbir yerinde yer almayan diğer isim Galatasaray’ın hala teknik ekibinde yer alan Ayhan Akman. İfadelere bakılırsa Akman fona dahil değil. Faizle para satmış. Nitekim Erzan’ın ifadesinde olay şöyle geçiyor: “Ayhan Akman verdiğinden fazlasını almıştır. Akman'a da fon vaadinde bulunmadım. Kendisinden faizle para satın aldım ancak kendisi çok daha fazla faizle verdiği parayı geri aldı. Kesinlikle Ayhan Akman'a hiçbir borcum bulunmamaktadır. Aksine kendisinden yüklü miktarda alacağım vardı.”

Erzan ifadesinde ayrıca Akman vasıtasıyla tanıştığı bazı isimlerin de durumunu öğrenip kendisine baskı kurduğunu ve faizle para sattığını ileri sürüyor:

“Özellikle şunu belirtmek isterim ki biraz sonra Semih Kaya, Merve Yılmaz, Tanın Yılmaz, Fırat Özdemir hakkında detaylı bilgi vereceğim. Bu şahıslar benden belge aldılar. Sonra bu aldıkları belgeler benim çevremde duyulunca akabinde Atilla Baltaş, Ayhan Akman, Barış Tari de benden sürekli baskıyla borçlu olduğuma ilişkin belgeler aldılar. Atilla Baltaş, Ayhan Akman, Barış Tari'nin sunduğu belgeler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu belgeler bu şahıslar para verirken oluşturulmamıştır. Bu belgeler benim parayı ödeyemediğim dedikodusu duyulunca 2023 yılının ilk aylarında benden alınmış, gerçeği yansıtmayan belgelerdir.”

“Atilla Baltaş beni yurt dışına kaçıracaktı”

Burada geçen Atilla Baltaş’la ilgili Erzan’ın anlattıkları dikkat çekici. İfadelere bakalım yine:

“Atilla Baltaş benden verdiği paraları katbekat faizle almıştır. Ben Atilla Baltaş'ın bana verdiği oranın çok üzerinde 1.000.000 USD parayı kendisine ödedim. Ayrıca Atilla Baltaş'tan kesinlikle fon adı altında para almadım. Tam olarak Atilla Baltaş'tan faiziyle para satın aldım. Çünkü fon adı altında ikna ettiğim insanlara para ödemek zorundaydım. Fakat Atilla Baltaş bana verdiği parayı yüzde 50 faiziyle geri almıştır. Ayrıca son günlerde zorla benden Bankada bana baskı kurarak evrak yazmamı istedi. Benden bankada birtakım borçlu olduğuma ilişkin senetler aldı. Şırnak Cizre'ye Mart ayı içerisinde beni kaçırmak için uçak bileti almıştı. Daha doğrusu bana zorla Şırnak Cizre'ye telefonla uçak bileti aldırmıştır. Ben o sırada müştekilerden para da toplamıştım. Atilla Baltaş o paralar ile beni yurt dışına kaçırmak istemişti.”

Aynı şekilde Ayhan Akman vasıtasıyla tanıştığını belirttiği Barış Tari de fona dahil değil. Lakin Erzan’ın iddiasına göre hayali fonu duyup kendisine faizle para satıp, karşılığını alan birisi.

“Süleyman Aslan da tefecilik yapıyor”

Erzan’ın ‘tefeci’ iddiasıyla bahsettiği bir diğer isim de Mojtaba Hakani ve Süleyman Aslan. Onlar da şöyle geçiyor:

‘Moci diye bahsettiğim kişi Mojtaba Hakani üniversiteden arkadaşımın eşidir. Kendisine bu zamana kadar aldığım paranın çok daha üzerinde ödeme yaptım. Hatta Süleyman Aslan isimli tefeciden Moci ile birlikte gidip 10.000.000 TL para aldım. 14.000.000 TL para olacak şekilde geri ödedim. Süleyman Aslan'ın Florya'da bir ofisi bulunmaktadır. Süleyman Aslan bu 10.000.000 Tl parayı Denizbank'taki odamda bana yanında Moci de bulunduğu sırada teslim etti. Karşılığında da 14.000.000 TL'lik Moci ile birlikte senet imzaladım ancak 14.000.000 TL'yi Süleyman Aslan'a elden ödedim. Ayrıca Süleyman Aslan bana 1.350.000 USD daha para vermişti. Sonrasında ben 2.650.000 USD şeklinde çok daha fazla bir parayı Süleyman Aslan'a ödedim. Bu zamana kadar Süleyman Aslan'a çok fazla faiz ödedim.’” (Kısa Dalga)

Gündem