Fed Başkanı Powell'dan enflasyona karşı 'seri faiz artırımı' sinyali

Fed Başkanı Powell'dan enflasyona karşı 'seri faiz artırımı' sinyali
Enflasyonun yükseldiği ABD'de, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell 'mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artışının masada olacağını' açıkladı. Bu duyurunun ardından, Fed'in haziran ve temmuz aylarında da faizi 75'er baz puan artırması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in 3-4 Mayıs tarihlerindeki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışının 'masada olacağını' açıkladı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) düzenlediği bir panelde konuşan Powell, enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üstünde olması sebebiyle, Fed’in 'biraz daha hızlı hareket etmesinin uygun olacağını' söyledi.

'ENFLASYONA KARŞI ARAÇLARIMIZI KULLANMAYA KARARLIYIZ'

Powell, Fed'deki birçok kişinin bir veya birden fazla kez 50 baz puanlık faiz artışının uygun olacağına inandığını belirterek, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız" dedi. Enflasyonu düşürmek için Fed’in araçlarını kullanmaya “gerçekten” hazır olduğunu vurgulayan Powell, faiz oranlarını gerektiğinde daha da yükseltebileceklerini ekledi.

Ukrayna'daki olayların siyasi ve ekonomik konumda daha fazla parçalanmaya yol açma olasılığı olduğuna işaret eden Powell, daha yüksek bir enflasyon dünyasının olabileceğini, küreselleşmenin ise yavaşladığını aktardı.

NOMURA BANK TAHMİNLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Powell'ın bu açıklamaları sonrası uluslararası yatırım bankası Nomura Bank'ın ABD'deki faiz artışına dair beklentisini revize etmesi dikkat çekti. Bloomberg HT'nin aktardığına göre Nomura, Fed'in haziran ve temmuz aylarında faizi 75'er baz puan artıracağını öngördü. Kurum bu kararların Mayıs ayındaki 50 baz puanlık artış sonrası alınacağını tahmin etti.

'YÜKLEMELERİ FAİZ ARTIŞLARI BEKLİYORUZ'

Nomura Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Rob Subbaraman Fed'in nötr faize ulaşmak için önden yüklemeli faiz artışları yapmasını beklediklerini belirtti.

Ekonomi