FED, faizleri 25 baz puan artırdığını açıkladı

FED, faizleri 25 baz puan artırdığını açıkladı
ABD Merkez Bankası, yılın en kritik faiz kararını açıkladı. Yeni seviye 2007'nin de üzerinde...

Toplantı öncesinde piyasada karara dair beklentiler arasında farklılıklar vardı. Genel beklenti ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artış patikasına 25 baz puanla devam etmesi yönündeydi. FED açıkladığı kararda beklentileri karşıladı ve 25 baz puan artışa gittiğini açıkladı.

FED açıklamasında, ABD bankalarının sağlam bir görünümü olduğunu, ancak gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirileceğini ifade etti. Karar metninden çıkan sinyaller küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine karşın FED'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.

2007 sonrası en yüksek seviyede

25 baz puanlık faiz artışıyla politika faizi yüzde 4,75-5 aralığına çıkarak 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Piyasada ABD'de yaşanan bankacılık krizi dolayısıyla FED'in bu toplantıyı pas geçebileceğine dair beklentiler de dile getirilmesine rağmen piyasa genelinde genel beklenti FED'in politika faizini 25 baz puan artırması yönündeydi.

BloombergHT'nin haberine göre; FED enflasyonla mücadele etmek için geçen sene 4 kez 75’er baz puanlık artış yapan Aralık ayında artış hızını yavaşlatarak 50 baz puana, Şubat ayında ise 25 baz puana indirmişti.
FED kararıyla birlikte yetkililerin faiz patikasına ilişkin öngörülerini içeren noktasal grafik de yayımlandı. Yetkililerin noktasal grafiklere yansıyan beklentilerinin Aralık ayına göre değişmediği görüldü. Buna göre noktasal grafikte 2023 sonu beklentisi yüzde 5,1 seviyesinde belirlendi. 2024 beklentisi ise yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e yükseldi.

Powell beklentilerin üzerini işaret etti

Aralık ayındaki tahminlerde zirve faiz yüzde 5,125 seviyesindeydi. Mart ayı başında Powell faizlerin beklenenden daha yüksek seviyede belirlenebileceğini belirterek noktasal grafikte yukarı yönlü revizyon sinyali vermişti.

Noktasal grafikle birlikte FED ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımladı. Buna göre FED 2023 büyüme beklentisini yüzde 0,5'ten yüzde 0,4'e; 2024 büyüme beklentisini ise yüzde 1,6'dan yüzde 1,2'ye indirdi.

2023 yılına ilişkin işsizlik beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e indirilirken, 2024 işsizlik beklentisi ise yüzde 4,6'da sabit bırakıldı.

2008 krizi sonrası değişim

ABD'de enflasyonun beklenenden daha katı olabileceğine ilişkin sinyaller gelirken, bankacılık sektöründe yaşanan kriz FED'in para politikasına ilişkin beklentilerin de dönüşmesine neden olmuştu.

Geçen hafta, ABD'nin en büyük 16'ncı bankası olan Silikon Vadisi Bankasının (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, FED ve FDIC, iflas eden bankalardaki mevduat sahiplerinin paralarının tamamına erişebileceklerini açıklamıştı.

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse'in sıkıntıya girmesi ile ABD'li First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar da bankacılık krizine ilişkin endişelere neden olmuştu.

Bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından para politikası otoritelerinin nasıl karşılık vereceği merak konusu olurken, bu kapsamda ilk sınavı Avrupa Merkez Bankası (AMB) vermişti. AMB bankacılık krizinin gölgesinde enflasyonla mücadele patikasından çıkmadan 50 baz puanlık faiz artışı kararı almıştı. (Kısa Dalga)

Ekonomi