FED yılın ilk faiz kararını açıklayacak: Piyasaların beklentisi ne?

FED yılın ilk faiz kararını açıklayacak: Piyasaların beklentisi ne?
FED Başkanı Powell, bugün yapılacak toplantı sonrası faiz kararıyla ilgili piyasalara yön veren açıklamalarda bulunacak.

ABD Merkez Bankası (FED), yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak.

Faiz kararının saat 22.00'da açıklanmasının ardından FED Başkanı Powell'ın açıklama yapması bekleniyor.

NTV’de yer alan habere göre, piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentisi hâkim oldu. Ülke ekonomisi, 2022'nin 4'üncü çeyreğinde yüzde 2,9 ile beklenenden fazla büyürken, yeni konut satışları da Aralık 2022'de aylık yüzde 2,3 artışla 616 bine çıkarak 4 ayın en yüksek seviyesini kaydetti.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları büyümesi yıllık bazda yüzde 2,1'e gerilerken, enflasyonda düşüş eğiliminin hızlanacağına yönelik beklentiler güçlendi.

Bu gelişmeler göz önüne alındığında bankanın faiz artış hızında yavaşlamaya gideceğine yönelik fiyatlamalar da güçlendi.

“Faiz artırımlarında sona gelinmedi”

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy, yaptığı değerlendirmede parasal sıkılaşmada biraz daha ılımlı bir politika izleyerek politika faizinde 25 baz puanlık bir artışa gideceği öngörüsünde bulundu.

Fed Başkanı Powell'ın enflasyonun ılımlı hale gelmeye başladığı ancak hâlâ çok yüksek seviyede olduğu açıklamasını anımsatan Levy, faiz artırımlarında sona gelinmediğini belirtti.

“Enflasyon baskısı azaldı”

Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, bankanın son toplantısında oran artışını 50 baz puana indirdikten sonra, bu hafta politika faizini 25 baz puan artıracağını ifade etti.

Ekonominin istendiği gibi soğuduğunu ve enflasyon baskılarının belirgin ölçüde azaldığını aktaran Weidensteiner, faiz oranlarında tepe noktasının çok uzak olmadığını dile getirdi.

Weidensteiner, Fed’in geçen yıl politika faizini 425 baz puan artırdığını anımsatarak, bankanın bu kısıtlayıcı politikasındaki hedefin enflasyon baskılarını azaltmak ve yüzde 2 hedefine getirmek için ekonomik büyümeyi yeterli derecede yavaşlatmak olduğunu hatırlattı.

Fed'in şubat toplantısında politika faizinde 25 baz puanlık artışa gideceği öngörüsünde bulunan Weidensteiner, bu toplantıdan sonra da faizlerde biraz daha artışa gidebileceğini ve politika faizini yüzde 5'in üzerine çıkarabileceğini söyledi.

FED, yılın son toplantısında faizi 50 baz puan artırarak üst üste 7. kez faiz artırımına gitmişti. FED Başkanı Powell, kararın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Gelecek toplantıda daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı görünüyor" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya