Fehmi Koru: Mehmet Şimşek geldi, Nureddin Nebati gider mi? Anketlere göre Erdoğan değil Kılıçdaroğlu önde

Fehmi Koru: Mehmet Şimşek geldi, Nureddin Nebati gider mi? Anketlere göre Erdoğan değil Kılıçdaroğlu önde
Gazeteci Fehmi Koru bugün kişisel web sitesinde seçim anketlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan karşında önde olduğunu yazdı.

Gazeteci Fehmi Koru bugün kişisel bloğunda "Kemal Kılıçdaroğlu şu anda diğer adayların -bu arada Tayyip Erdoğan’ın da- önünde görünüyor anketlerde, ama bu pazar sandığa gidilecek olsa seçim ikinci tura kalabilecek" diye yazarken "Son zamanlarda iktidar cephesinden gelen şaşırtıcı haberlerin sebebini irdelerken sorduğum “Neden?” sorusunun uzun cevabı da bu." yorumunda bulundu.

Koru'nun yazısı şu şekilde:

AK Parti genel başkanı sıfatı da bulunan Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her akşam bir etkinliğe katılıp görüş açıkladığı gibi, birkaç TV kanalının ortak yayınına da çıkıyor. Ramazan boyunca kampanyasını bu çalışmalarla yürüteceği anlaşılıyor.

Dün akşam da birkaç kanalın konuğuydu Erdoğan.

İlk dikkatimi çeken “Ekonomi politikalarımızı daha da güçlendirmek için ciddi hazırlıklar yürütüyoruz. Mehmet Şimşek’in koordinasyonundaki ekip bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor” açıklaması oldu.

Sistem değişikliğine kadar bir müddet ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı ve ardından maliye bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek, sistem değişikliği sonrası koltuğunu kaybedince siyaset öncesi çalıştığı yabancı finans kurumuna dönmüştü. Şu yakınlarda da, Erdoğan’ın kendisine yeniden birlikte çalışma teklifi yaptığı ve fakat Şimşek’in mazeret bildirdiği duyulmuştu.

Demek sonunda kabul etmiş…

Şaşırdım mı?

Teklifi kabul etmesine şaşırdım elbette, ancak haber beni hiç şaşırtmadı.

Onun eski görevini şimdilerde sürdüren hazine ve maliye bakanı Nureddin Nebati’nin hâlâ her şeye hakimmiş gibi konuşmasına rağmen, bir başka elin sisteme müdahale etmeye başladığının işaretleri bir süredir alınmaktaydı çünkü.

En son işaret, Nebati’nin icadı olan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından faiz ve vade sınırlarının kaldırılması.

Seçime günler kala, hükümet, ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ denklemi inadından vazgeçiverdi. Faizi ve vadeyi sınırsız hale getirmenin sebebi, rekorlar kıran enflasyon canavarını dizginlemek.

Nebati’nin ‘heterodoks veya bize özgü ekonomi modeli’ iddiası böylece ortadan kalkmış oldu.

“Oldu da nasıl oldu?” sorusu üzerinde düşündüğümde, aklıma ilk gelen Erdoğan’la görüşmesinde Şimşek’in ‘yapılması gerekenleri samimiyetle açıkladığı’ bilgisi olmuştu.

Bilgi sunmakla yetinmemiş, hizmet için soruna el de atmış demek ki Mehmet Şimşek…

Hiçbir siyasinin düşmek istemeyeceği bir durumda şimdi hazine ve maliye bakanı…

Peki sebep ne?

Bu sorunun bir özet, bir de biraz uzun bir cevabı var.

Özet cevap tek sözcük: Seçim…

Seçime gidilirken başka alanlardaki görüntüyü bozan yanlışlıklar yanında, maaşlara ek zamlarla, ileriye dönük vaatlerle bile söndürülemeyen hayat pahalılığı ateşinin etkisinin azaltılmaya ihtiyacı var.

Hiç değilse görüntü olarak…

Güvenilir kamuoyu yoklamaları cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın dün akşam çıktığı programda özellikle vurguladığı, kendisi ve partisinin rakip partiler ve adaylardan anketlerde ‘açık ara ileride olduğu’ iddiasını desteklemiyor.

Eminim, AK Parti’ye anket çalışması desteğinde bulunan firmaların bulguları da benim gördüğüm anketlerden fazla farklı değildir.

Kolay yenebilecekleri düşüncesiyle AK Parti’nin kendi adayları karşısında rakip olarak görmek istediği Kemal Kılıçdaroğlu yeni anket çalışmalarında Erdoğan’ı geride bırakmaya başlamış durumda.

MetroPoll başkanı Özer Sencar’ın ayrıntısını vermek yerine kısaca sonucunu “Kılıçdaroğlu Erdoğan’dan 2,5 puan önde” diye açıkladığı mart ayı çalışmasını, Reuters ajansı tablo halinde sundu. Buna göre, bu yılın ilk ayında -üç ay önce- rakibinden yaklaşık 3 puan önde görünen Erdoğan, mart ayında Kılıçdaroğlu’nun 2.6 puan gerisine düşmüş görünüyor.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Gündem