Feridun Oral’ın kitaplarına yurt dışından büyük ilgi

Feridun Oral’ın kitaplarına yurt dışından büyük ilgi
Çocuk edebiyatının en önemli isimlerinden ressam, yazar ve illüstratör Feridun Oral’ın kitapları, ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Türkiye’de Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan yazarın kitapları, ABD’den Çin’e, Almanya’dan Japonya’ya toplam 24 ülkede daha yayımlanıyor. Özellikle Çin’de ilgi gören yazarın şu ana kadar tam 12 kitabı Çince’ye çevrildi.

2017’de yurt dışında en çok eseri yayımlanan yazar olarak 2017 TET İhracat Başarı Ödülü’nü ve ardından 2019’da da Bologna İllüstratörler Sergisi’ne seçilen illüstrasyonlarıyla “Mükemmellik Ödülü” alan Feridun Oral’ın kitapları birçok dünya diline çevrildi.

ekran-resmi-2023-07-11-10-44-28.png
Yurt dışında ağırlıklı olarak Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin, Kore, İsveç, Norveç, Hollanda, Makedonya, Romanya, Tayvan gibi 24 ülkede kitapları yayımlanan Oral’a en çok ilgi de Çinli okurlardan… Yazarın Çin’de şu ana kadar toplam 12 kitabı basıldı.

ekran-resmi-2023-07-11-10-44-21.png


Feridun Oral, ülkemizde de kısa bir süre önce Aydın Doğan Vakfı tarafından bu sene 35.’si düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Vakfın Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak illüstrasyon alanına yön veren sanatçılara bu yıl takdim ettiği ödül, düzenli aralıklarla eser üreten, kitapları günümüz çizerlerine ve illüstratörlerine ilham kaynağı olan ve aynı zamanda jüri üyeliği yaparak deneyim ve birikimini aktaran aralarında Feridun Oral’ın da olduğu sanatçılara verildi.


Feridun Oral hakkında

Feridun Oral

Feridun Oral (1961) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1985’te mezun oldu.

Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergi, bienal ve yarışmaya katıldı. İtalya’da her yıl düzenlenen Bologna Çocuk kitapları Fuarı’ndaki “İllüstratörler Sergisi”nde 86, 92, 93, 95 yıllarında çalışmaları sergilenen sanatçının bu çalışmaları aynı zamanda fuar kataloğuna da alındı. 1991 yılında İtalya, Padova’da “Dünya Pinokyo Resimlemeleri Sergisi”ne davet edilen sanatçının çalışmaları sergi kataloğuna alındı.

Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga adlı kitabıyla, Japonya’da UNESCO Noma-Concours tarafından 1992 yılında düzenlenen bienalde “Runner Up” listesine alındı.

Kitap Kagyusha Yayınevi tarafından Japonca basıldı ve Nagasaki’deki bir okulda yardımcı ders kitabı olarak okutuldu. 2001 yılında yine Japonya’da düzenlenen “Avrupalı İllüstratörler” bienalinde Düş Kedileri adlı çalışmasıyla Onur Ödülüne' layık görüdü.

İlk baskısı 2008 yılında yayımlanan Kırmızı Elma adlı kitabı aynı yıl IBBY Türkiye tarafından “Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı” seçildi.

İngilizce, Almanca, Fransızca, Felemenkçe, İspanyolca, Katalanca, Korece, Japonca, İsveççe, Estonca, Makedonca ve Bulgarca dillerinde basıldı. İngilizce basımı yapan WingedChariot Yayınevi tarafından ipad/ipod ortamına aktarılan kitap, böylelikle dünyada internet ortamında yayım­lanan ilk Türkçe çocuk kitabı oldu.

Pirinç Lapası ve Küçük Ejderha adlı kitabı, IBBY Türkiye tarafından “Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı” (2012); Kırmızı Kanatlı Baykuş kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından “Yılın En İyi Resimli Öykü Kitabı” (2012) seçildi.

İtalya, Padova’da “Museo Diocesano” tarafından 2012 yılında düzenlenen “Aria” konulu sergiye davet edildi ve çalışmaları sergi kataloğuna alındı. 2012 yılında IBBY Türkiye tarafından Uluslararası Hans Christian Andersen Ödülü'ne aday gösterilen sanatçının Farklı Ama Aynı kitabı ÇGYD tarafından yılın en iyi resimli çocuk kitabı seçildi (2015), Feridun Oral, 2017 yılında yurtdışında en çok eseri yayımlanan yazar olarak 2017 TET İhracat Başarı Ödülü'nü aldı.

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, 2019 Bologna İllüstratörler Sergisi’ne seçilmiş olmasından dolayı Feridun Oral’ı 'Mükemmellik Ödülü'ne layık görüldü.

Yurtdışında çocuk kitapları alanında önemli ve saygın yayınevlerinden biri olan Minedition Yayınevi ailesine katılan sanatçı, bu yayınevi tarafından da basılan Kırmızı Elma dışında, yine aynı yayınevi için yabancı yazarlara ait okul öncesine yönelik çocuk kitapları resimledi.

Çocuk kitapları yazar ve çizerliğinin dışında, plastik sanatlar alanında çeşitli sergilere ve sanat fuarlarına katılmakta ve çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürüyor.

Kültür Sanat