FETÖ hükümlüsü eski tuğgeneralden Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan hakkında suç duyurusu

FETÖ hükümlüsü eski tuğgeneralden Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan hakkında suç duyurusu
MİT Tırları davasından hüküm giyen emekli tuğgeneral Hamza Celepoğlu, avukatı Vural Ergül aracılığı ile yaptığı suç duyurusunda Hablemitoğlu cinayetinin zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın polis ifadesini dayanak gösterdi. Celepoğlu, Fidan'ın Bozkır'ın ifadesini almasına rağmen cinayeti soruşturmakla yetkili Ankara Başsavcılığı'na bildirmediğini, bunun da görev suçu olduğunu savundu.

CENGİZ ERDİNÇ

MİT Tırları davasında hüküm giyen emekli general Hamza Celepoğlu, avukatı Vural Ergül aracılığı ile 8 Eylül 2022 tarihinde yaptığı suç duyurusunda Hablemitoğlu cinayetinin zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın polis ifadesini dayanak gösterdi.


İrfan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olduğu sırada MİT Tırları soruşturmasını yürütürken Nuri Gökhan Bozkır’ın Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili bilgileri 5 Şubat 2015 günü öğrendiği, ancak bu ifadeyi sekiz ay boyunca beklettikten sonra soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ekim ayında ilettiği hatırlatılan suç duyurusunda, Fidan’ın sekiz ay boyunca ifadeleri gizlediği, suç işleyen kişilerin araştırılması, yakalanması ve tutuklanmasını engellemek için olanak sağladığı ileri sürüldü. Bu fiillerin Türk Ceza Kanunu’nun suçluyu kayırma, suçu bildirmeme ve görevi kötüye kullanma suçlarını düzenleyen maddelerini ihlal ettiği belirtilen suç duyurusunda Fidan’ın soruşturulması istendi.


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın beş ay sonra, 20 Ekim 2022’de Hakimler ve Savcılar Kuruluna ulaştırdığı dilekçe, HSYK Genel Sekreterliği tarafından 24 Ekim 2022 tarihinde bir yazıyla Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na iletildi.


Bozkır ne demişti?


T24 sitesinde 11 Ağustos 2022 günü yayınlanan Hablemitoğlu Cinayeti ve Derin İlişkiler Ağı başlıklı dizinin dördüncü bölümünde Nuri Gökhan Bozkır’ın “Dönemin İstanbul Başsavcısı Fidan ve Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ile görüştüm. Bildiklerimi anlatmama rağmen hiçbir resmiyet ve gelişme sağlanmadı” dediği ifade edilmişti.
Nuri Gökhan Bozkır’ın Fidan kendisine “FETÖ’yü çökertmenin iki önemli unsuru olduğunu, bunlardan birinin MİT TIR’ları olayı, diğerinin ise Hablemitoğlu cinayeti olduğunu” söylediğini, bunun üzerine kendisinin de Şanlıurfa’daki “Soğan Tırları” adıyla bilinen ve İŞİD’e silah satışını soruşturan davada birlikte yargılandığı Ahmet Yasin Güneş’in Alparslan kod adlı gizli tanık olarak MİT Tırları davasında yer almasını sağladığını anlattığı ileri sürülmüştü.
Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Nuri Gökhan Bozkır’ın ifadelerine İstanbul Başsavcılığı yerine Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi’nden ulaşabildi.


IŞİD’e mühimmat Satışı

Ahmet Yasin Güneş kamuoyunda “Soğan Tırları” adıyla bilinen 8 Eylül 2015’te Şanlıurfa’da IŞİD’e satılmak üzere yakalanan 5,5 ton infilaklı fitile ilişkin Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yaptığı açıklamalarda da bu olaya İrfan Fidan’ın isteğiyle dahil olduğunu ileri sürdü. Güneş Fidan’ın Nuri Gökhan Bozkır’ın Irak ve Suriye’ye gıda yardımı altında silah da sattığı yolunda istihbaratlar olduğunu söylediğini, Bozkır’la irtibat sağlamasını istediğini, İrfan Fidan’ın bilgisi dahilinde Isparta’ya gittiğini, Bozkır ve diğer sanıklarla görüştüğünü ve silah ticaretine ilişkin bir şey görmediğini rapor ettiğini anlattı.
İrfan Fidan halen ABD’de tutuklu olarak yargılanan Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili suç gelirlerini aklama soruşturmasında da 6 Kasım 2020 tarihinde, 30 Eylül ve 23 Ekim 2020 tarihleri arasında dört ayrı mahkeme tarafından verilen mal varlığına el koyma kararlarının kaldırılmasını istemiş, 3. Sulh Ceza Hakimliği de aynı gün mal varlıkları üzerindeki tedbir kararını kaldırmıştı.
İrfan Fidan 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyeliğine, 23 Ocak 2021 tarihinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.


AYM Üyelerinin Yargılanması

Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinin yargılanması kanunla düzenleniyor. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde 20 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmışlardı. Anayasa Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmada iki yargıcın da “söz konusu yapı ile meslekte kalmalarıyla bağdaşmayacak nitelikte bağlarının olduğu değerlendirilmiş” ve meslekten çıkarılmalarına karar verilmişti.
İrfan Fidan’la ilgili suçlamaların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dönemindeki faaliyetlerle ilgili olması soruşturmanın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılmasını olasılığını da ortaya çıkarıyor.

Özel Haber