Filistin'e destek yürüyüşlerinin engellenmesini istemişti: İngiltere İçişleri Bakanı Braverman görevden alındı

Filistin'e destek yürüyüşlerinin engellenmesini istemişti: İngiltere İçişleri Bakanı Braverman görevden alındı
Filistin'e destek yürüyüşlerine tepki gösteren İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman İngiltere Başbakanı Rishi Sunak tarafından görevden alındı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen gün artıyor.

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İngiltere'de de İsrail'in saldırılarına tepki gösterenler 5 haftadır Filistin'e destek yürüyüşleri düzenleniyor. Destek yürüyüşlerine dair "Bu böyle devam edemez" değerlendirmesini yapan İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı.

Braverman'in yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly gelecek

Gazete Duvar'ın The Guardian gazetesinden aktardığı haberine göre, Başbakan Rishi Sunak, başkent Londra'da Filistin'e destek ve 1'inci Dünya Savaşı'nın bitmesini anma gösterilerinin yapıldığı 11 Kasım Cumartesi günü yaşanan olaylar sebebiyle eleştirilen Braverman'i görevden aldı. Gazeteye konuşan bir kaynak, "Rishi Sunak, Suella Braverman'den hükümetten ayrılmasını istedi; o da kabul etti" ifadelerini kullandı. The Sun gazetesinin politika editörü, Braverman'in yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin getirileceğini yazdı.

Kabine değişikliği hazırlığı

İngiltere basınına göre, Braverman’in görevden alınması, Sunak’ın yapacağı daha geniş çaplı bir kabine değişikliğinin bir parçası. Kabine değişikliği haberleri İngiltere basınına yansırken eski başbakan David Cameron’ın da Başbakanlık binasına girdiği görüldü.

11 Kasım Cumartesi günü başkent Londra’daki protestolarda faşist protestocular polisle çatışmış, başta Londra Belediye Başkanı Sadık Han ve İskoçya Başbakanı Huma Yousaf olmak üzere pek çok siyasetçi gerilimden Braverman’i sorumlu tutmuştu.

Filistin'e destek yürüyüşlerinin engellenmesi çağrısında bulunmuştu

Braverman, 9 Kasım Perşembe günü Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, Filistin'e destek gösterilerini 'nefret yürüyüşleri' olarak nitelendirmişti. Braverman, başkent Londra'da 11 Kasım'da yapılması planlanan Filistin'e destek yürüyüşünün de engellenmesi çağrısında bulunmuş, yürüyüşe izin veren polisi, 'çifte standart' ile suçlamıştı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise “Üzerinde anlaşılmış bir makale değil” denilmişti. Ardından Sunak'a Braverman'i görevden alma çağrıları yapılmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya