Filistin'in adı yasak: Zizek'in Almanya'daki konuşmasına 'antisemitizm' tepkisi

Filistin'in adı yasak: Zizek'in Almanya'daki konuşmasına 'antisemitizm' tepkisi
Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan ünlü Filozof Slavoj Zizek, konuklardan kimsenin Gazze’deki çatışmalardan bahsetmediğine dikkat çekerek yaşananlarda Filistinlilerin de dinlenmesi gerektiğini savundu. Zizek’in sözü kesilirken çok sayıda konuk salonu terk etti.

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış konuşmasını üstlenen ''marksist felsefeci'' Slavoj Zizek, İsrail'le süren çatışmalarda Filistinlilerin de dinlenmesi gerektiğini söyleyince salonda gerginlik yaşandı.

Bu yılki konuk ülkenin Slovenya olduğu fuarda söz alan Zizek, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları ele aldığı konuşmasında, ''Hamas'ın İsrail halkına yönelik terör saldırılarını'' kınadı. Konuşmasının devamında, 'aynı zamanda Filistinlileri de dinlemek ve çatışmayı anlamak için olayların arka planına dikkat etmek gerektiğini' söyleyince salondakilerden tepki gördü.

Kendisinden önce çıkan konuşmacıların İsrail hakkında konuştuğunu ancak Filistinliler hakkında tek kelime etmediğine dikkat çeken Zizek, Almanya’nın konuya ilişkin ‘analiz yasağı’ getirdiğini ifade etti.

Şibli’yle ilgili kararı da ‘skandal’ olarak niteleyen Zizek’in sözü kesildi. Aralarında Hessen eyaletinin antisemitizmden sorumlu yetkilisi Uwe Becker’in de bulunduğu çok sayıda konuk salonu terk etti.

Eyalet antisemitizm sorumlusu, konuşmayı 'antisemitizme kapı açmak olarak' gördü

Uwe Becker, Zizek'i hem konuşması sırasında sahne önünde ve hem de daha sonra sahneye çıkıp söz alarak sert sözlerle eleştirdi. Ünlü felsefeciyi Hamas'ın suçlarını küçük gösterip önemsizleştirmekle suçlayan Becker, birkaç kez salonu terk edip geri döndü.

Zizek'in sözleri, İsrail'in acılarına hakaret, suçu önemsizleştirmek ve antisemitizme kapı açmak olarak gören çok sayıda konuk tarafından protesto edildi. Birçok konuk da salonu terk etti.

Fuar müdürü Zizek'in ifade özgürlüğünü savundu

Cumhuriyet'in yer verdiği bilgilere göre; olayların ardından Frankfurt Kitap Fuarı Müdürü Juergen Boos bir ''eleştirel açıklama'' yayımladı. ''Ne olursa olsun Zizek'in ifade özgürlüğü olduğunu'' hatırlatan Boos, bu özgürlüğe sahip çıkılmasını istedi. Boos, tartışmalı ve tepkilere yol açacan bir konuşmayı kesmenin de mümkün olabileceği görüşünü savunurken, ''Hoşumuza gitmese, kınamış bile olsak, konuşmayı sonuna kadar dinlediğimiz için memnunum'' dedi. (Kısa Dalga)

Dünya