Fincancı: Canlı yayındaki konuşmam bağlamından kopartılarak yayınlandı

Fincancı: Canlı yayındaki konuşmam bağlamından kopartılarak yayınlandı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, canlı yayında söylediklerinin bağlamından koparılarak yayınlandığını söyledi.

TSK’nın kimyasal gaz kullandığı yönündeki iddialarla ilgili açıklamasının ardından hedef gösterilen Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınmıştı.

Fincancı, 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından başlatılan soruşturmada 27 Ekim'de tutuklanmıştı.

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'ye konuşan Fincancı, Medya Haber TV'de kimyasal saldırıya ilişkin olduğu öne sürülen görüntüleri yorumlarken, ön değerlendirmesini toplumun anlayabileceği bir dilde söylemek zorunda olduğunu ifade etti.

Fincancı, kimyasal iddiaları dile getirildiğinde etkin soruşturmanın önemini aktardığını belirterek, yayında soru üzerine aktardıklarının 'anlaşılır' olamayabileceğini kaydetti.

'Etik bulmadığımı ilettim'

TTB başkanı, Medya Haber TV'yi 'sorumsuz yayıncılıkla' eleştirdiği belirtilen soruya şu yanıtı verdi: "Sonradan anlayabildiğim kadarıyla canlı yayındaki konuşmam, parçalara ayrılarak, bağlamından ve bütünlüğünden kopartılarak, yapılan farklı yayınlarda kullanılmış. Kendi yorumlarıyla birlikte 'TSK kimyasal silah kullandı' dediğim algısına yol açan bir kullanımı etik bulmadığımı, sorumsuz davrandıklarını arayan yayıncılara da illettim zaten."

Evdeki mermileri anlattı

Fincancı, evinde bulunan fişeklerle ilgili şunları kaydetti: "9mm’lik mermilerin olduğu kutu, babamın, ölümünden sonra teslim ettiğim ruhsatlı silahına ait. Silahın yanında olmadıkları için fark etmemiştim, annemin ölümünden sonra evi boşaltırken bulup, o sırada fırsat olmadığı için teslim edememiş, alıp evime getirmiştim. 7.62mm dolu iki kutu mermi ise MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi) yapımı, TSK’de kullanılan G3 silahına ait. Nereden geldiğini hatırlamıyorum. Fakültede yaralar bahsini anlatırken; ateşli silahlar, mermi çekirdek ve kovanları ve tek tük değişik çapta mermiler bir kutu içinde bana hocalarımdan, sonra da o kutu dersi üstlenen öğrencime geçmişti. Arada kalmış, emeklilik sonrası kürsüdeki odamı boşaltırken eve gelmiş olabilir ama hatırlamıyorum yalnız yandaş basının iddia ettiği gibi kalaşnikof mermisi olmadıklarını söyleyebilirim."

'Suçlamalar propaganda'

TTB başkanı, hukuksal sürece dair şunları dile getirdi: "Ortada 'hukuki' bir süreç olmadığı söyleyebilirim. Bana yöneltilen suçlama propaganda. Propaganda suçunda tutuklu yargılama hukuk açısından kabul edilebilir olmadığı gibi hakkında soruşturma başlatıldığını öğrenip yurt dışından dönmüş birisi için kaçma şüphesinden de söz edilemeyeceği aşikâr. Bu hukuki değil siyasi bir süreç olarak değerlendirilmeli. Ortada bir iddia var. Ön değerlendirme sonucu gerekli etkili soruşturma yapılması için bir önermenin suç olarak tanımlanıp, ev baskını ve tutuklamaya dönüşmesi bana yönelik değil topluma yönelik bir susturma girişim olarak değerlendirilmeli." (Kısa Dalga)

Gündem