Mahkeme Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi

Mahkeme Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi
Mahkeme, terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan TTB Başkanı Fincancı'nın tahliye talebini reddetti. Duruşma 29 Aralık'a ertelendi.

Mahkeme, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 29 Aralık'a ertelendi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 7,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Şebnem Korur Fincancı'nın savunması alındı. Fincancı savunmasında şöyle dedi:

"Bu yaşıma kadar elimden geldiğince bir yurttaş, bir adli tıp hekimi olarak görevlerimi eksiksiz yerine getirdiğime inanıyorum. Yıllarımı verdiğim adli tıbba hele ki zehirli toksik silahlar hakkında birçok makale yazmış biri olarak, bilimsel bir tartışma yerine linç girişiminde bulunanlara bir çift sözüm var. Bir adli tıp uzmanı olarak paylaştığım görüşüm kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Propaganda iddiası ile suçlandığım yayın 7 dakikalık bir konuşmadır. Bana sorulan sorulara yanıt verdim. Ben yayında kısaca bir ön tanıdan söz ettim. Yayında belirttiğim tıbbi görüş bir ön tanıdır. Hak kullanımı suç olamaz.”

“Yaşamak ciddi iştir”

Yargılamaya konu sözlerini hekimlik sorumluluğu kapsamında söylendiğini belirten Fincancı şöyle devam etti:

"Tanıya erişebilmek için de etkili ve bağımsız bir soruşturma ve belgeleme gerekmektedir. Neyse ki Milli Savunma Bakanlığı, Meclis'te soruşturma yapacağını söyledi. Ama bağımsız mıydı? Hayır. Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğum vardır. Bir kamusal entelektüel olarak soru sorma, kamuya hakikat bildirme talebim bilim insanı sorumluluğunun yanı sıra yurttaş olmamın sorumluluğundandır. Hekimlik insana dair. İnsanlığa karşı suçların karşısında durmaktan, zeytinimize, arımıza sahip çıkmaya, savaşlardan iklim değişikliğine kadar her türden halk sağlığına zarar veren unsurun karşısında durmaktır. Nazım Hikmet'in de dediği gibi 'yaşamak ciddi iştir."

MBS avukatı salondan ayrıldı

Şebnem Korur Fincancı hakkındaki soruşturmada “ihbar eden” konumunda olan Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatı, duruşmaya katılma talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, Milli Savunma Bakanlığının suçtan zarar gören sıfatı olmadığı gerekçesiyle talebini reddetti.

Bunun üzerine bakanlık avukatı yeniden söz alarak "Sanığın sözleri, TSK'ya asılsız bir iftiradır. Katılma gerekçemizi bildirmek istiyoruz" dedi. Mahkeme başkanı itirazlarını sonra yapabileceğini belirterek talebi reddetti. Bunun üzerine MSB avukatı salondan ayrıldı.

Savcı cezalandırılmasını istedi

Fincancı’nın savunmasının ardından savcı mütalaasını açıkladı.

Duruşma savcısı, Fincancı’nın “örgüt propagandası yapmak”tan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi.

Sanık avukatlarının savunma için ek süre talep etmelerinin ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 29 Aralık'a erteledi. Mahkeme, Fincancı ve avukatlarının tahliye taleplerini reddederek, tutukluk halinin devamına karar verdi. (DHA)

Gündem