Fincancı’nın gözaltına alınması tepkiyle karşılandı

Fincancı’nın gözaltına alınması tepkiyle karşılandı
Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına, başkanı olduğu Türk Tabipleri Birliği başta olmak meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler ve temsilcileri tepki gösterdi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması, başkanı olduğu TTB başta olmak üzere meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler ve temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Yapılan yazılı açıklama ve sosyal medya paylaşımlarında Fincancı’nın serbest bırakılması talepleri yer aldı:

TTB Merkez Konseyi: Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, kamuoyuna da yansıyan tartışmalar ve kendisine dönük çirkin saldırılar sonucu bugün gözaltına alınmıştır. Ne bu gözaltının ne de soruşturmanın hukuki zemini vardır, zira hocamızın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir. Bununla birlikte 21 Ekim 2022 tarihinde TTB Hukuk Bürosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme yapılmış, savcılığa medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği belirtilerek, talep halinde Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceği bildirilmiştir. Bu bilgilendirmeye rağmen başsavcılık, Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması sürecini başlatmıştır ve dahası bu süreci bir gösteriye dönüştürmüştür.

Geldiğimiz noktada bu gözaltı kararı iktidar çevrelerinin uzun zamandır TTB’ye ve TTB yöneticilerine yönelik artırmaya çalıştığı baskının son aşamasını oluşturmuş, kamuoyunda gelişen tartışmalar bu çabaya yönelik bahane olarak kullanılmıştır. TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Ancak bu durum, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul edeceğimiz anlamına gelmeyecektir. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Müstebit iktidarın uygulamalarına karşı, demokrasiyi, barışı, bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının ifade özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili halk sağlığını koruma mücadelesini Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ve TTB'ye sahip çıkarak sürdüreceğiz.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Hoşunuza giden konular konuşulabilince değil en aykırı en rahatsız edici görüşler özgürce konuşulabilince buna ifade özgürlüğü diyoruz. Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması ve onun üzerinden TTB’ye yönelik saldırılar demokrasi görüntüsü değildir. Asla kabul edilemez!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Bir süredir hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasını kınıyoruz. İfade özgürlüğü suç değildir.

HDP: Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması iktidarın suçlarını örtbas etme telaşıdır. Şebnem Hoca Türkiye toplumunun vicdanıdır, bilimin ve meslek onurunun gereğini yerine getirmiştir. Bu saldırılarla gerçeği gizleyemez, toplumu susturamazsınız.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: Şebnem Korur Fincancı’dan suçlu yaratamazsınız, yaratamayacaksınız!

KESK: Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Derhal serbest bırakılmalıdır. Sürecin takipçisi olacağız

İHD: Şebnem Korur Fincancı iyi bir adli tıp hekimi ve insan hakları savunucusudur. Asla yalnız değildir.

SOL Parti: "Gözaltına alınan Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: "Ülkemizin en saygın meslek birliklerinden birisi olan Türk Tabipleri Birliği'nin Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın evinin basılarak gözaltına alınması kabul edilemez. Toplumsal muhalefeti hedef alan bu hukuksuz ve saldırgan tutumu kınıyorum"

Barış Akademisyenleri: Hekim, bilim insanı insan hakları savunucusu sevgili Şebnem hocamız her türlü iktidarın yüzüne hakikati söyler. Şebnem Korur Fincancı asla yalnız değildir, her zaman yanındayız.

Adli Tıp Uzmanları Derneği: TTB Merkez Konsey Başkanı, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın bilim insanı olarak görüşlerini açıklaması nedeni ile gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor, derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Halkevleri: Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı çıkmak, gerçekleri söylemek suç değildir.

Ferhat Tunç: Şaşırtmadılar! Alanında uzman bir bilim insanı, halk sağlığını savunan bir hekim ve insan hakları savunucusu olarak görevini yaptı. TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı günlerdir hedef gösterildi.

Esin Davutoğlu Şenol: Bir bilim insanı, TTB Başkanı, gözaltına alınması kabul edilemez. Soruşturmanın yürütülmesi için en iyisini yapacağından emin olunduğu halde yapılan bu gözaltı ülkedeki herkese gözdağıdır. Bu gözaltı talimat iledir. Derhal serbest bırakılmalı.

Gündem