Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Erdoğan ile görüşmesini anlattı

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Erdoğan ile görüşmesini anlattı
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 4 Nisan'da yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliklerine vetosu sürerken, bu tavrı ilk duyduğunda şaşırdığını söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'dan yeni açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile NATO üyeliği konusunda 4 Nisan'da yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı; Erdoğan için şu ifadeleri kullandı: "Epey uzun bir görüşmenin sonunda bana, 'Eğer NATO üyeliğine başvurursanız buna olumlu bakarız, bunu olumlu değerlendiririz' dedi."

'SİLAH AMBARGOSU BİR ŞART OLARAK GÜNDEME GELMEDİ'

Finlandiya gazetesi Ilta-Sanomat'a konuşan Sauli Niinistö, bu görüşmede ülkesinin Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusuna yapılan harekât nedeniyle getirdiği silah ambargosunun kaldırılmasının da bir 'şart' olarak gündeme gelmediğini söyledi. Niinistö, görüşme sırasında bu konunun ayrı bir mesele olarak gündeme geldiğini ve Erdoğan'ın 'ambargo kaldırılsın' şartını öne sürmediğini belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin silah taleplerine şu ana dek olumsuz bir yanıt vermediklerini de ekleyerek, "Bunlar zaten öldürücü silahlar için getirilen talepler gibi de görünmüyor" ifadelerini kullandı. Niinistö, "Finlandiya Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmaya hazır mı?" sorusuna yanıtında da, "Bunu burada ele almayacağım" dedi. Finlandiya ile silah alışverişine ilişkin sorunun çok küçük bir seviyede olduğu yorumunu yapan Niinistö, "Bu bambaşka bir mesele. Türkiye, başta terörizm olmak üzere, NATO meselelerinde kendi görüşlerini gündeme getirmek istiyor” diye konuştu.

'YANLIŞ ANLAŞILMA İHTİMALİ YOK'

Erdoğan'ın 'sivri çıkışlarından önce' bu üyeliğe karşı çıktığından şüphe edilmesini gerektirecek bir sebep görmediğini anlatan Niinistö, Ankara'nın sadece kendisine değil, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'ya ve hatta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e de teminat verdiğini savundu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin itirazı öncesinde yapılan görüşmelerin iki ülkede farklı yorumlanmış olup olamayacağına ilişkin soruya, "Hiçbir şekilde bir yanlış anlaşılma ihtimali yok" yanıtını verdi.

'5 MAYIS GÜNÜ NATO'DA HİÇBİR SORUN YOKTU'

Niinistö, kendisinin Erdoğan'la yaptığı görüşmeden bir gün sonra Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto'nun Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve 'hiç sorun olmadığını söylediğini' anlattı. Stoltenberg'in de mayıs başında benzer bir açıklama yaptığını hatırlatan Niinistö, "Eğer 5 Mayıs günü NATO'da hiçbir sorun almadığına dair açık bir algı varsa, o zaman buna inanmamız gerekir" dedi.

'İADE KONUSUNDA MAHKEMELERE KARIŞAMAYIZ'

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin bir dizi isim için öne sürdüğü iade talepleri konusunda da mahkemelere işaret etti. Niinistö, ülkesinin insan hakları anlaşmalarına dayalı meselelerde bir müzakere süreci yürütmesinin çok zor olduğunu belirterek, "İade ilkeleri tamamen hukukidir" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı, "Mahkemelerin hukuku nasıl uyguladığı siyasi bir mesele değildir" ifadelerini kullanarak, "Hiçbir siyasetçinin üçlü kuvvetler ayrılığı doktrinini bir kenara bırakıp mahkemelerde hukukun nasıl uygulandığı konusunda bir taraf olma yönünde en ufak bir arzusu olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

Niinistö, Erdoğan'la 21 Mayıs'ta yaptığı konuşmanın daha "açık ve doğrudan" geçtiğini de söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın bu görüşmede terörizm konusunda daha açık konuştuğunu ve iki ülkenin birer müzakere heyeti oluşturma kararı aldığını belirtti; Türkiye tarafından gecikme yaşandığını savundu. (Kısa Dalga)

Dünya