Finlandiya: NATO'ya resmen başvuruyoruz

Finlandiya: NATO'ya resmen başvuruyoruz
Finlandiya lideri Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoan'ın "Olumlu bakmıyoruz" dediği NATO üyeliği için resmen başvuru yapacaklarını açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "NATO üyeliği için resmen başvuracağız" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Niinistö, Başbakan Sanna Marin ile Helsinki'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, “"Bugün tarihi bir gün. Yeni bir dönem başlıyor. Finlandiya NATO üyeliği için başvuruyor. Finlandiya, istikrarlı, güçlü ve sorumlu bir İskandinav bölgesinin parçası olarak doğuyor" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumda. Hatta parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu konuda bizim olumlu bakmamız mümkün değil" demişti.

KALIN: KAPIYI KAPATMIYORUZ

Daha sonra Reuters'e konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Kapıyı kapatmıyoruz. Aslında Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunu olan konuyu gündeme getiriyoruz" açıklamalarında bulunmuştu.

Son olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye ile aralarındaki farklılıkların üstesinden gelebileceklerini umduklarını söylemişti.

Rusya, 300 kilometrelik sınır paylaştıkları Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile son görüşmesine NATO üyeliğinin iki ülke arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyeceği mesajını vermişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka hızlı bir şekilde katılmasına izin verebileceklerini söylemişti. (Kısa Dalga)

Dünya