Finlandiya'da 'NATO yasası' için geri sayım: 'Ülkemin kaderi Türkiye'nin elinde'

Finlandiya'da 'NATO yasası' için geri sayım: 'Ülkemin kaderi Türkiye'nin elinde'
Doğusundaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği süreci başlatan Finlandiya'da ilgili yasa 28 Şubat'ta mecliste görüşülecek. Yasanın geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto 'ülkesinin kaderinin Türkiye'nin ellerinde olduğunu' söyledi.

Euronews'un haberin göre Finlandiya Parlamentosu, NATO'nun kurucu anlaşmalarını 28 Şubat'ta onaylamayı kabul etti.

Anlaşmaların 28 Şubat'ta parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Milletvekillerinin neredeyse tamamı adaylığa sıcak bakarken, üyelik yarışında yasanın Finlandiya'yı İsveç'in bir adım önüne geçirecek olması da kabul edilmesini daha da mümkün kılıyor.

Cumhurbaşkanı Niinisto, 28 Şubat kararının kendi iradelerini ifade ettiğinin belirterek "Türkiye'nin irademize yönelik tutumu sadece ve sadece Türkiye'nin elinde" dedi.

Başvurularını geri çekmek istemediklerini ve çekemeyeceklerini söyleyen Fin lider, Türkiye'nin İsveç yerine Finlandiya'yı onaylaması durumunda yollarına İsveç olmadan devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya, doğudaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği için resmi süreç başlatmıştı. Her iki ülkenin de Türkiye'nin onayına ihtiyacı var. Hükümet, 'örgüt üyelerinin iadesi ve örgütlere alan tanınmaması' gibi bazı konularda ülkelerden yeteri kadar karşılık gelmediğini düşünüyor.

Son olarak İsveç'te Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülke için onay verilmeyeceğini söylemiş, Finlandiya için açık kapı bırakmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya