Fitch: Körfez bankaları Türkiye’deki şubeleri nedeniyle zararda

Fitch: Körfez bankaları Türkiye’deki şubeleri nedeniyle zararda
Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch'in yeni yayımladığı rapora göre, Türkiye’de şubesi olan Körfez bankaları TL'deki değer kaybı nedeniyle zarar girdi. Raporda, TL’nin en az 2024’e kadar değer kaybetmesinin beklendiği belirtildi.

Derecelendirme kuruluşu Fitch, yeni yayımladığı bir raporda "Türk Lirası'nın 2018'den beri değer kaybetmeye başlamasıyla ülkede faaliyet gösteren yabancı bankaların zarara girdiğini" belirtti. Raporda, bu durumdan özellikle Körfez bankalarının etkilendiği aktarıldı.

"Türkiye’deki koşulların gittikçe kötüleştiğini" söyleyen Fitch, Türk Lirası’nın değer kaybının bu bankaları etkilediğini vurguladı.

Fitch’e göre Türkiye’de şubesi olan Körfez bankalarının 2022’nin ilk yarısındaki net zararı 950 milyon dolar oldu. En fazla zarar eden bankaların Birleşik Arap Emirlikleri’nden NBD ve KFH olduğu açıklandı.

Kuruluşa göre bu iki bankanın yanı sıra Burgan Bank’ın da Türkiye’deki zararı, toplam kârlarının yüzde 15’inden fazlasını oluşturdu.

'TL 2024'E KADAR DEĞER KAYBEDECEK'

Fitch Türkiye’de 2022’nin ikinci yarısı ve 2023’te enflasyonun yavaşça azalmasıyla birlikte bu bankaların zararlarında da benzer bir azalma görmeyi beklediklerini belirtti. Kuruluş TL’nin en az 2024’e kadar değer kaybedeceğini fakat bu zorluklara rağmen Körfez bankalarının Türk pazarından çıkmayacağını tahmin ediyor.

Ekonomi