Fitch ve Moody's Rusya'nın notunu çöp seviyesine indirdi

Fitch ve Moody's Rusya'nın notunu çöp seviyesine indirdi
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketi sonrası çıkan yaptırımların ekonomi üzerindeki etkilerini gerekçe gösteren kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's Rusya'nın notunu çöp seviyesine indirdi.

Fitch ve Moody's Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası uygulanan yaptırımların Rusya'nın dış borçlarını ödeme kabiliyetiyle ilgili şüpheler yarattığı ve ekonomisini zayıflatabileceğini belirterek ülkenin kredi notunu altı kademe düşürdü ve çöp seviyesine çekti.

Fitch Rusya'nın notunu 'BBB' seviyesinden 'B' seviyesine çekti ve ülkenin not görünümünü negatif olarak belirledi. Moody's de ülke notunu 'Baa3' seviyesinden B3 seviyesine indirdi.

Fitch not değerlendirmesinde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına karşı olarak açıklanan uluslararası yaptırımların makro finansal istikrara yönelik riskleri artırdığını vurguladı. Kuruluş bu durumun Rusya'nın kredi koşulları için büyük bir şok olduğunu, böylelikle kamu borcunun çevrilmesi sürecinin bastırılmasına neden olabileceğini belirtti.

Fitch, ABD ve AB'nin Rusya Merkez Bankası ile herhangi bir işlemi yasaklamasına yönelik yaptırımın Rusya'nın kredi koşulları açısından önceki yaptırımlardan çok daha büyük etkisi olabileceğine dikkat çekerken, Rusya'nın uluslararası rezervlerinin de Döviz müdahalesi için kullanılabilir olmaktan çıkabileceğine işaret etti.

Moody's de borçların geri ödenme riskine dikkat çekti

Ülkenin kredi notu indiriminin Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı "ağır" yaptırımlardan kaynaklandığına işaret edilen açıklamada, şiddetli ve eş güdümlü yaptırımlar ile Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirme istekliliğiyle ilgili önemli endişeler göz önüne alındığında ülke borcunun geri ödenmesinde aksama riskinin arttığı ifade edildi.

Açıklamada, Rusya'nın uluslararası rezervlerine erişimi sınırlayan yaptırımlar nedeniyle ekonomi ve finans sektöründe sürekli bir bozulma olasılığı olduğu aktarıldı.

Bugüne kadar açıklanan yaptırımların kapsamı ve şiddetinin Moody's'in beklentilerinin ötesine geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun önemli kredi etkilerinin olacağı kaydedildi.

(Kaynak: Bloomberg HT)

Ekonomi