Fransa aşırı sağa 'hayır' dedi, eski Troçkist lider seçimi kazandı

Fransa aşırı sağa 'hayır' dedi, eski Troçkist lider seçimi  kazandı
Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron tarafından ilan edilen erken seçimlerin ilk turunda birinci parti olarak çıkan aşırı sağa, Fransız seçmen geçit vermedi.

NURDAN BERNARD-PARİS

Fransa bugün (7 Temmuz 2024) erken seçimlerin ikinci turunu yaşadı. 30 bin güvenlik görevlisinin gözetiminde yapılan gergin seçimlerin sonuçları, Fransa saati ile 20:00de sandıkların kapanmasından hemen sonra açıklandı.
Resmi olamayan sayılara göre Fransız Parlamentosundaki dağılım şöyle olacak:
. 178-205 vekil: Soldaki yeni birlik “Yeni Halkçı Cephe” NFP
. 157-174 vekil: Cumhurbaşkanı Macron’un arkasındaki “BİRLİKTE Partileri” ENS
. 113-148 vekil: Aşırı sağcı “Milli Birlik Partisi” RN
Seçimlerden çıkarılacak başlıca sonuçlar ise şöyle:
- Fransız seçmeni aşırı sağa hayır dedi.
- Seçmen 40 yıl sonra yeniden sola yeşil ışık yaktı ancak piyasaların ve merkez siyasetin "radikal" diye nitelediği bu oluşuma da yeterli çoğunluğu vermedi ve koalisyon kurmaya mecbur kıldı.
- Fransız seçmeni cumhuriyete, demokrasiye ve değerlerine sahip çıktı.

fransa-secim-001.jpg

Macron’u hiç küçümsemeyelim

Fransız seçimler tarihindeki en sürpriz seçim sonucu diyeceğimiz bu sonuçlar; özellikle kültürel anlamda kullanılan, tüm farklılıkları barış içinde bünyesinde birleştirebildiği için ithaf edilen “Fransa Ayrıcalığı” jargonunu siyaset sahnesinde teyit etmiş oldu.

Yine de şimdiye dek bir elin parmaklarını geçmeyen aşırı sağcı vekiller, mecliste artık 100’ü aşkın bir sayıda yer alacaklar.
Meclisin yeni dağılımına göre tek bir parti hükümet olamayacak. Fransa’da koalisyonlar hiçbir zaman başarılı bir politika güdemediler. Ama Macron dönemi çok tenkit edilse de, küresel çaptaki kaotik dönemde, belki de en iyi şekilde sıyrılan ülke yaptı Fransa’yı. En düşük enflasyon, azalan işsizlik gibi halkı doğrudan ilgilendiren konularda gayet başarılı.
Uluslararası sahnedeki bazı hatalarını da belki koalisyon sayesinde rayına oturtacak. Macron’u hiç küçümsemeyelim. Fransa’ya, demokrasiye sadık kalma yolunda ciddi bir zaman kazandırdı.

Fransa’nın en genç ve başarılı Başbakanı seçim sonuçlarının hemen ardından yarın Cumhurbaşkanına istifasını sunacağını açıkladı. Geleneklere göre Macron’un görevi yeni birleşik solun en çok oy alan partisinin lideri Jean-Luc Melanchon’a vermesi gerekiyor.

Piyasalar tedirgin

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un herhangi bir karar almadan önce Ulusal Meclis'in yeni yapısının belirlenmesini bekleyeceği belirtildi.

Ancak bu durum piyasaların ve yatırımcıların Yeni Halk Cephesi ve Melenchon'un Fransa'yı yönetme ihtimali karşısında alarma geçmesini engellemeyebilir.

Eski Venezüella lideri Hugo Chavez ve Küba lideri Fidel Castro'nun hayranı olan 72 yaşındaki Melenchon, iktidara her yaklaştığında piyasaları ve yatırımcıları ürkütüyor.

Genellikle prompter ya da notlar olmadan ve kendine özgü mizah ve öfke karışımını kullanarak yaptığı ateşli konuşmalarıyla tanınan solcu lider, Fransa'yı "kötü dağıtılmış büyük bir zenginliğe sahip" olarak nitelemişti.

Eski Troçkist lider

Bir postane çalışanı ve bir öğretmenin oğlu olan Melenchon, uluslararası bir bölge olduğu dönemde Tanca'da, şimdiki Fas'ta doğdu.

Henüz 11 yaşındayken Fransa'ya taşındı, felsefe okudu, gazetecilik ve redaktörlük gibi çeşitli işler yaptı ve Troçkist siyasete dahil oldu. Sosyalist Parti'ye 1976 yılında 25 yaşındayken katıldı ve çeşitli bölgesel, ulusal ve Avrupa yasama görevlerine seçildi.

Melenchon 1998-2004 yılları arasında Paris'in güneyindeki Essonne bölgesinin başkan yardımcılığını ve 2000-2002 yılları arasında Eğitim Bakanlığı'nda bakan yardımcılığı yaptı. Sosyalist Parti'nin "fazla iş dünyası dostu" olmaya başladığını söyleyerek 2008 yılında partiden ayrıldı. 2016'da France Unbowed'u kurdu ve 2022'de üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu.

Ve şimdi Melenchon bir kez daha hesaba katılması gereken biri haline geldi. İçinde yer aldığı ittifak tek başına iktidar olacak oya sahip olmasa bile, yeni bir yönetim oluşturmak için Macron'dan yeni harcama taahhütleri talep etmesi muhtemel.

Bakalım Macron’un cebinden daha kaç tavşan çıkacak! (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber