Fransa emeklilik reformunu tartışıyor: Yaş sınırı 64'e yükseldi

Fransa emeklilik reformunu tartışıyor: Yaş sınırı 64'e yükseldi
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun ayrıntılarını açıkladı.

Mevcut emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu Fransa'da 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e ulaşacağını açıklayan Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödemiş olmak gerekeceğine işaret ederek, otomatik olarak emekliliğe ayrılış hakkı olan 67 yaşı muhafaza edeceklerine işaret etti.

NTV'nin haberine göre bazı mesleklerdeki yıpranma payı göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar euroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.

Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğini söyledi. Böylelikle, en düşük emekli maaşı aylık yaklaşık 1200 euro olacak.

Reform kapsamında erken yaşta çalışmaya başlayanlar daha erken emekliliğe ayrılabilecek ve işçiler 44 yıldan fazla çalışmak zorunda olmayacak.

Boyun Eğmeyen Fransa partisi Milletvekili Mathilde Panot, Twitter'dan yaptığı açıklamada, iktidarın emeklilik projesinin "arkaik, adaletsiz ve acımaz" olarak niteleyerek "Sonuç: Bayan Borne hiçbir şeyden utanmıyor." ifadesine yer verdi. Başbakan Borne’nin emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamalarının ardından ülkenin en büyük 8 sendikası 19 Ocak’ta 1 günlük grev çağrısı yaptı.

Fransa'nın ana işveren derneği MEDEF, Başbakan Borne'un açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise, Borne’nin açıklamalarına tepki göstererek, "Fransızlar, bu haksız reformu engelleme konusundaki kararlılığımıza güvenebilir" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya