Fransa ile İran arasında 'casus' gerilimi: Vatandaşlarımız rehin alındı

Fransa ile İran arasında 'casus' gerilimi: Vatandaşlarımız rehin alındı
Fransa ve İran arasında yaşanan "casusluk" gerilimi devam ediyor. Paris, Tahran'ı, "Fransız vatandaşlarını rehin almakla" suçladı.

Fransa, İran’da casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Fransa Öğretmenler Sendikası yetkilisi Cecile Kohler ile eşi Jacques Kohler’in "suçlarını" itiraf ettikleri video görüntülerini yayınlayan İran’ı “Fransız vatandaşlarını rehin almakla” suçladı.

Önceki gün İran televizyonlarında yayınlanan görüntülerde çiftin, "devrime zemin hazırlamak ve İslami İran rejimini devirmek" için İran'da bulunduklarını ve "Fransa dış istihbarat servisinin ajanı olduklarını" ifade ettikleri görüldü.

'BASKI ALTINDA ALINAN İTİRAFLAR'

Görüntülerin yayınlanması Fransa'da öfkeye yol açtı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anne-Claire Legendre, "Sözde itirafların sahnelenmesi çirkin, dehşet verici, kabul edilemez ve uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.

"Bu maskeli balo, İranlı yetkilileri karakterize eden insan onuruna yönelik saygısızlığı ortaya koymaktadır” diyen Legendre, “baskı altında alınan bu itirafların hiçbir dayanağı olmadığı gibi, keyfi tutuklanmaları için gösterilen gerekçelerin de hiçbir dayanağı yoktur” ifadelerini kullandı.

Çift, Mayıs ayında İran'da yönetime karşı "güvensizliği" körüklemek suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Dünya