Fransa kritik seçim için sandık başında: Macron mu Le Pen mi?

Fransa kritik seçim için sandık başında: Macron mu Le Pen mi?
Fransa'da 48.7 milyon seçmen, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında. Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasındaki yarış, Fransa'nın son yıllardaki en kritik seçimlerinden biri.

Fransa, ülkeyi önümüzdeki beş yıl boyunca yönetecek ismi belirlemek üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bugün sandık başına gidiyor. 48.7 milyon seçmen, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Marine Le Pen arasında tercih yapacak. Oy verme işlemi Fransa saatiyle sabah 8’de başlarken, taşrada 19.00’da, büyük kentlerde 20.00'da son bulacak.

PROGRAMLARI ZIT

Son anketler Macron’u rakibinin 10 puan önünde gösterirken, Marine le Pen'in olası bir sürpriz zaferi Fransa için siyasi deprem anlamına gelecek. Macron ve Le Pen'in programları, her ikisinin de sağ kanattan olmasına rağmen neredeyse taban tabana zıt. Avrupa Birliği (AB) yanlısı Macron'un yerine Brüksel'in politikalarına şüpheyle yaklaşan Le Pen'in seçilmesi, Fransa'nın önümüzdeki beş yılda hem iç hem dış siyasetinde büyük değişimler anlamına gelecek.

'HER İKİ ADAYIN DA BÜYÜK ZAYIFLIKLARI VAR'

Anketler Macron'u önde gösterse de, anketçiler çok sayıda seçmenin hâlâ kararsız olduğunu ve Le Pen'in sürpriz zaferinin olasılık olmaktan çıkmadığını söylüyor. Anket şirketi Elabe'nin yöneticisi Bernard Sananes, "Her iki adayın da büyük zayıflıkları var" dedi. Sananes, "Her iki seçmenin en az biri, Emmanuel Macron'un kibirli olduğunu düşünüyor ve yarısı da Marine Le Pen'i korkutucu buluyor" dedi.

MACRON'DAN 'İÇ SAVAŞ' UYARISI

44 yaşındaki Macron oylama öncesinde, vaatleri arasında kamusal alanda başörtüsünün yasaklanması da bulunan Le Pen'in seçilmesi halinde ülkede 'iç savaş' çıkacağı uyarısında bulunarak, siyasi yelpazenin her kesiminden demokratlara kendisine oy verme çağrısı yaptı.

LE PEN KAMPANYADA EKONOMİYE ODAKLANDI

53 yaşındaki Le Pen ise tartışmalı göç politikalarının yanı sıra dünyanın en büyük yedinci ekonomisi olan Fransa'da artan yaşam maliyetine odaklandı; Macron'u ekonomiden vurdu. Le Pe ayrıca, Macron'u sıradan insanlara karşı elitist davranmakla da eleştirdi.

HAZİRANDAKİ PARLAMENTO SEÇİMLERİ DE BELİRLEYİCİ OLACAK

Seçimleri Macron'un kazanması halinde, emeklilik yaşını yükseltme planı dahil iş dünyası yanlısı politikaları nedeniyle kitlesel protestolarla karşılaşması bekleniyor. Le Pen'in sürpriz zaferi ise ülkenin iç ve dış siyasetinde, Avrupa'ın ötesinde hissedilecek radikal değişiklikler anlamına geliyor. Öte yandan, haziran ayındaki parlamento seçimleri de, yeni cumhurbaşkanının programlarını ne kadar hayata geçirip geçirmeyeceği konusunda belirleyici olacak. (Kısa Dalga)

Dünya