Fransa Parlamentosu'nda ırkçı sözler vekilleri ayağa kaldırdı

Fransa Parlamentosu'nda ırkçı sözler vekilleri ayağa kaldırdı
Fransız Parlamentosu, Marine le Pen'in lideri olduğu aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi milletvekilinin, siyah bir meslektaşı konuşurken "Afrika'ya geri dönsünler" diye bağırması sonrası oturumuna ara verdi.

Fransa'da parlamento oturumu, aşırı sağcı milletvekilinin 'ırkçı' sözleriyle yarıda kaldı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Marine le Pen'in lideri olduğu aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi milletvekilinin, siyah bir meslektaşı konuşurken "Afrika'ya geri dönsünler" diye bağırdı.
Ulusal Cephe Milletvekili Grégoire de Fournas, söz konusu sözleri, milletvekili Carlos Martens Bilongo konuşurken sarf etti. O sırada Bilongo, Akdeniz'de gidecek liman arayan 234 göçmenden bahsediyordu.

Fransızcada "o ve onlar" zamirlerinin benzer şekilde söylenmesi nedeniyle, bu sözlerin Bilongo'ya mı yoksa Avrupa'ya gelmeye çalışan göçmenlere yönelik mi olduğu anlaşılamadı. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi Milletvekili Bilongo, Fransa'da doğduğunu ve bu ifadelerin "utanç verici" olduğunu söyledi.

Fournas ise sözlerinin meslektaşı Bilongo'ya yönelik olmadığını, deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlere yönelik olduğunu savundu.

Başbakan Elisabeth Borne, "ırkçılığa yer olmadığını" belirterek bu sözleri kınadı. Sağcı milletvekili Fournas'ın söz konusu ifadeleri Parlamento'da yankılandığında, Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet önce bu ifadelerin kimden geldiğini sordu. Ardından milletvekilleri "Dışarı! Dışarı! Dışarı!" diye bağırmaya başladı.

Meclis Başkanı ise oturumu yarıda kesti.

Bilongo, "Bugün, konu yeniden derimin rengine geldi. Ben Fransa'da doğdum, Fransız bir milletvekiliyim" dedi.

Fournas ise kendisi savunarak, "Avrupa'ya göçmenleri taşıyan gemiyi" kast ettiğini belirtti ve "yanlış anlaşılan yorumları nedeniyle" Bilongo'dan özür diledi.

Dünya