Fransa protestolarında 4. gün: 1300'den fazla gözaltı, Marsilya'da tüm etkinlikler iptal

Fransa protestolarında 4. gün: 1300'den fazla gözaltı, Marsilya'da tüm etkinlikler iptal
17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. 45 bin polis ve bir dizi zırhlı aracın konuşlandırıldığı Fransa’nın belli başlı şehirlerinde protestolar Cuma gecesi de devam etti. 1300'den fazla kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un protestocuları gencin ölümünü istismar etmekle suçlamasına rağmen Fransa’nın çeşitli şehirlerinde Cuma gecesi de protestolar devam etti.

BBC Türkçe'deki habere göre Marsilya, Lyon, Toulouse, Strazburg ve Lille’in de aralarında olduğu şehirlerde binalar ve araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı.

Fransa İçişleri Bakanlığı 1311 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Protesto eylemleri, Sarı Yelekliler protestolarından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevi süresince karşı karşıya kaldığı en büyük kriz.

Marsilya'da yasaklar

Fransa'nın en büyük ikinci şehri olan ve birçok Kuzey Afrika kökenli kişiye ev sahipliği yapan Marsilya şehrinde Cumartesi yerel saatle 19:00'dan sonra tüm toplu taşıma iptal edildi. Onur Yürüyüşü de dahil olmak üzere tüm kamuya açık etkinlikler de yasaklandı.

Cuma günü acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Macron, protestoları kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söyledi, ancak olağanüstü hal ilan etmedi.

Macron, ebeveynlere çocuklarını evde tutma çağrısı yaptı, sosyal medya platformlarının ise bazı içerikleri kaldırmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı, gözaltına alınanların üçte ikisinin gençler olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in Cuma günü yerel saatle 21:00'den itibaren ülke çapında otobüs ve tramvayların durdurulmasını tavsiye etmesiyle toplu taşıma bazı yerlerde erken kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı. (Kısa Dalga)

Dünya