Fransa’da genel grev; yüz binlerce kişi sokakta

Fransa’da genel grev; yüz binlerce kişi sokakta
Genel grev nedeniyle toplu taşımada büyük aksaklıklar yaşanıyor. Fakat bu gecikmelere rağmen halk grevleri destekliyor.

Fransa'da sendikalar ülke genelinde düzenledikleri geniş çaplı grevler ve gösterilerle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sosyal güvenlik reformunu protesto ediyor.

Sendikalar, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten ve tam emeklilik için gerekli prim gün sayısını artıran değişiklik tasarısına karşı ülkeyi durma noktasına getirme sözü verdi.

Euronews’te yer alan habere göre, ülkenin önde gelen sendikalarından CFDT'nin Genel Başkanı Laurent Berger, pazartesi günü radyoda yaptığı konuşmada, "Ülkedeki reforma karşı tüm çalışanları, vatandaşları ve emeklileri sokağa çıkıp toplu gösterilere katılmaya davet ediyorum" demişti. Laurent, cumhurbaşkanının bu protestolara kulağını tıkayamayacağını söylemişti.

Macron geçen yılki seçimlerde kampanyasının merkezine emeklilik reformunu koymuş ve sosyal güvenlik sisteminin gelecekte açık vermemesi için bu değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu savunmuştu.

Fakat hükümet hem parlamentoda hem de halk arasında büyük bir direnişle karşı karşıya. Elabe araştırma şirketinin yaptığı bir ankete göre ülkedeki her 3 kişiden ikisi önerilen tasarıya karşı çıkıyor.

Toplu taşıma felce uğradı

Genel grev nedeniyle toplu taşımada büyük aksaklıklar yaşanıyor. Fakat bu gecikmelere rağmen halk grevleri destekliyor. Paris'in kuzeyinde bir banliyöde yaşayan 28 yaşındaki inşaat işçisi Ali Toure geciken banliyö trenine rağmen "Greve gitmekte haklılar. Beden işçiliği zor bir şey. Eğer bir ay işe geç gitmem gerekecekse de sorun değil, patronum beklemek zorunda" ifadelerini kullandı.

CGT sendikası da rafinerilerden akaryakıt sevkiyatının bloke edileceğini duyurdu. Bu da eylemlerin sendikaların hedeflediği gibi gitmesi halinde bazı petrol istasyonlarında akaryakıt sıkıntısı yaşanabileceği anlamına geliyor.

Sendikalar haftalarca sürebilecek grevler nedeniyle toplu taşımanın da felce uğrayacağı uyarısında bulundu.

Gösterilere 1 milyondan fazla katılım bekleniyor

Ülke genelinde bugün 260 noktada protesto gösterileri planlanıyor. AFP'ye konuşan bir polis yetkilisi, gösterilere 1,1 milyon ila 1,4 milyon kişinin katılmasının beklendiğini aktardı.

1,4 milyona ulaşması halinde ocak ayından beri yapılan gösterilerden daha yüksek bir rakama ulaşılmış olacak. (Kısa Dalga)

Dünya