Fransa'da grev büyüyor

Fransa'da grev büyüyor
Fransız enerji şirketi TotalEnergies ile haftalardır süren grevin merkezinde olan CGT (Genel Emek Konfederasyonu), Perşembe gecesi maaş konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varamadı.

Fransız enerji şirketi TotalEnergies ile CGT (Genel Emek Konfederasyonu) maaş konusunda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varamadı. Bloomberg HT'deki habere göre CGT temsilcisi Alexis Antonioli, sendikanın görüşmelerden ayrılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Masadaki teklifler açıkça yetersizdi.” dedi.

CGT, şirketin küresel enerji krizinden beklenmedik şekilde elde ettiği kazançları ve enflasyonun artmasını sebep göstererek maaşların yüzde 10 artmasını talep ediyor.


Fransa hükümeti tarafından sağlanan istatiklere göre, Fransa’daki her üç benzin istasyonunun biri tedarik sorunu yaşıyor. Buna ek olarak birçok benzin istasyonunun stoğu tamamen tükenmiş durumda.

Ülkenin kuzeyindeki Hauts-de-France ve Paris bölgelerinde çalışanlar işlerine gitmekte zorluk çekiyor ve insanlar planladıkları yolculukları iptal etmek zorunda kalıyorlar.

Fransa’nın ikinci büyük sendikası olan CGT, hareketin ölçeğini büyütmeyi ve rafineri işçilerinin protestolarını, ülke çapında farklı sektörlerde yapılacak geniş çaplı bir eylemin başlangıç noktası olarak kullanmayı istiyor. Bunun ülkenin altyapısına zarar verme ihtimali üzerinde duruluyor.

Fransız elektrik şirketi EDF’in nükleer reaktörlerinde halihazırda devam eden greve ek olarak, demiryolu ve otomotiv sektörlerinde çalışan işçilerin sendikaları da, Salı günü greve başlamayı planlıyor.

Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisinde yükselen enflasyon ve azalan alım gücü nedeniyle sosyal gerginlik artmasıyla enerji sektöründeki krizin, diğer sektörlere de yayılabileceği düşünülüyor.

Dünya