Fransa'da Nahel protestolarında 700'den fazla kişiye hapis cezası verildi

Fransa'da Nahel protestolarında 700'den fazla kişiye hapis cezası verildi
Fransa'da Nahel'in polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan olaylarla ilgili 700'den fazla kişiye hapis cezası verildi. Adalet Bakanı, "Sert ve sistematik bir karşılık vermek son derece önemliydi" ifadesini kullandı.

Fransa'da geçtiğimiz ayın sonlarında Kuzey Afrika kökenli Nahel'in polis tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan protesto gösterileri nedeniyle 700'den fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Euronews’te yer alan habere göre, göstericilerin yüzde 95'inden fazlası “vandaliz”, “polis memurlarına saldırı” gibi suçlamalardan hüküm giydi.

Olaylarla ilgili toplamda 1.278 karar verilirken, 600 kişi hapse gönderildi.

Hapis cezalarını “memnuniyetle” karşılayan Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, "Sert ve sistematik bir karşılık vermek son derece önemliydi. Ulusal düzeni yeniden tesis etmemiz elzemdi" ifadelerini kullandı.

Dupond-Moretti, mahkemelerin “caydırıcı olması” için sert cezalar vermesi çağrısında bulunmuştu.

Tutuklanan 3.700'den fazla kişinin yaş ortalaması 17; reşit olmayanlar ayrı çocuk mahkemelerinde yargılanıyor.

Ülkede son büyük ayaklanmaların yaşandığı 2005 yılında yaklaşık 400 kişi hapse gönderilmişti.

Protesto gösterileri, 27 Haziran'da bir polis memurunun Paris'te bir trafik çevirmesi sırasında 17 yaşındaki Kuzey Afrika kökenli bir genci vurarak öldürmesiyle başladı. Polisle çatışmaların yaşandığı gösteriler, dört gece sürdü. Gösterilerde 45 bin kolluk görevlendirildi.

BM'den Fransa'ya ırkçılık uyarısı

Birleşmiş Milletler, bu ayın başlarında Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesiyle ilgili, 'ırksal profilleme' ve 'kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı' konusunda Paris yönetimine uyarılarda bulundu.

BM'nin 18 bağımsız uzmandan oluşan Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD), "protestocuların toplu olarak tutuklanması ve gözaltına alınmasına ilişkin haberleri" de kınadı. Fransa ise BM'nin açıklamasını 'aşırı' ve 'temelsiz' bularak itiraz etti. (Kısa Dalga)

Dünya