Fransa'da seçim sonuçları: Macron parlamentoda çoğunluğu elde edemeyebilir

Fransa'da seçim sonuçları: Macron parlamentoda çoğunluğu elde edemeyebilir
Fransa'da parlamento seçimlerinde ilk turda oy verme işlemleri için sandıklar kapandı. Seçmenlerin yüzde 52'sinin sandığa gitmediği seçimlerde ilk sonuçlara göre Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki solda birlik hareketi NUPES ile Macron'un partisi Ensemble başa baş.

Fransa, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için bugün sandık başına gitti.

Genel seçimlerin ilk turunda, sol lider Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki solda birlik hareketi NUPES, beklenenin üzerinde başarı göstererek, seçimlerde en çok oy alan parti oldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi LREM ise, NUPES'ün hemen gerisinde kalarak ikinci sıraya yerleşti.

VOA'dan Arzu Çakır'ın haberine göre BFM TV haber kanalı için sonuçları duyuran Elabe araştırma şirketi ve ülkenin iki büyük gazetesinden biri olan Le Figaro'ya göre, solcu lider Jean-Luc Melenchon başkanlığındaki Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (NUPES), oyların yüzde 26,1'ini alarak ilk sıraya yerleşti.

Cumhurbaşkanı Macron'un partisi, iktidara dışarıdan destek veren Horizon, Agir ve MODEM hareketleri ile birlikte yüzde 25,6 oy alarak ikinci geldi.

Le Monde gazetesi ise, LREM ve NUPES'ün yüzde 25,2 oy oranıyla dirsek dirseğe yarıştığını yazdı.

Her seçimde oylarını biraz daha yükselten Marine Le Pen başkanlığındaki aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme (RN) yüzde 19,2 oy aldı.

Parti içindeki bölünmeler ve cumhurbaşkanlığı başarısızlığı ile ağır kan kaybeden ve partinin ağır toplarını iktidara kaptıran sağ parti Cumhuriyetçiler ise yüzde 11,3 oranında oy aldı.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALACAK

Resmi olmayan verilere göre Macron liderliğindeki Ensemble ittifakı yüzde 25 ile yüzde 26 arasında bir oy oranına sahip olacağı tahmin ediliyordu.

Solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifakının da yine yüzde 26 civarında oy alacağı tahmini çıktı.

Bu durumda her iki ittifak bir hafta sonra yapılacak seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

MACRON'UN 289 SANDALYE ALMASI GEREKİYOR

Harris Enstitüsü'nün anketine göre, Macron ittifakı 577 sandalyeli mecliste 260 ila 300 aralığında sandalye çıkaracak. Nupes ittifakının ise 150 ila 208 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Macron'un seçim öncesi verdiği vaatlerini yerine getirebilmesi için genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu, yani 289 sandalyeyi elde etmesi gerekiyor.

euronews'in haberine göre, parlamento seçimlerinin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yaklaşık yüzde 52 ile oldu.

Dünya