Fransa'dan ilk sonuçlar: Aşırı sağ zafere yürüyor

Fransa'dan ilk sonuçlar: Aşırı sağ zafere yürüyor
Fransa'da bugün yapılan erken genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağ yüzde 34 oy oranıyla yarışı önde götürüyor.

Kısa Dalga - Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oylarını artıran aşırı sağ yüzde 34 ile yarışı önde götürüyor.

Ipsos'un çıkış anketine göre, solun oluşturduğu birlik ise yüzde 28,1 oy aldı.

Bugünkü seçimler, Fransa'nın yakın tarihindeki en geniş katılımlı seçim oldu.

Parlamentonun nasıl şekilleneceğini ise 7 Temmuz'da yapılacak seçimlerin ikinci turu belirleyecek.

Macron'dan aşırı sağa karşı cumhuriyetçi miting çağrısı

Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, yüksek katılımın "siyasi durumu netleştirme" arzusunun göstergesi olduğunu söyledi.

Macron, aşırı sağcı RN'ye karşı "geniş, açıkça demokratik ve cumhuriyetçi bir miting" düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Melenchon: Kazanmalarına hiçbir yerde izin vermeyeceğiz

Euronews'in aktardığına göre, solcu La France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) partisinin kurucusu Jean-Luc Mélenchon, destekçilerine, aşırı sağcı Ulusal Birlik'in meclis çoğunluğuna ulaşmasını engellemek için partinin ikinci turda üç adayın yarıştığı yerlerde kendi adaylarını geri çekeceğini söyledi.

Mélenchon, sol seçmenlere Marine Le Pen'in partisine “ne bir oy ne de bir sandalye fazla” vermeleri konusunda açık talimatlar verdiklerini söyledi.

"Ulusal Birlik Partisi'nin kazanmasına hiçbir yerde izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mevcut Başbakan Gabriel Attal'ın artık görevde kalmayacağını söyledi ve sol koalisyona oy vermek için harekete geçen gençleri övdü.

Mélenchon, "olağanüstü yoğunlukta" ikinci tura doğru gidiyoruz dedi.

Mélenchon, "Ülke, bölünmelerin en kötülerini mi yaşayacağını yoksa halkı birleştirmek için bir araya mı geleceğini seçmeli" dedi.

Aşırı sağ parti lideri Bardella 'seferberlik' çağrısında bulundu

Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Jordan Bardella, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı ilk konuşmada bir hafta sonra yapılacak ikinci tur seçimleri "seferberlik" çağrısında bulundu.

Aşırı sağ parti lideri Bardella 'seferberlik' çağrısında bulundu

RN lideri, partisinin "tüm seçim bölgelerinin ezici çoğunluğunda" var olduğunu hatırlatarak, Pazar akşamı alınan sonuçların "açık bir karar" ve "açık bir değişim arzusunun" kanıtı olduğunu ifade etti.

Jordan Bardella seçmenleri "Beşinci Cumhuriyet tarihinin en belirleyici oylamalarından biri" için "son bir gayretle seferber olmaya" çağırdı.

"Seçim artık netleşti" diye devam eden Bardella, "Macron liderliğindeki ittifakı büyük ölçüde reddedilmiş" olarak tanımladı ve tek rakibi olarak sol koalisyonu gösterdi.

RN Başkanı kendisini "ulusumuza varoluşsal bir tehdit oluşturmakla" suçladığı sola karşı "tek cumhuriyetçi ve vatansever siper" olarak takdim etti.

İkinci tura bir hafta kala dağılıma dikkat

Anket şirketleri pek çok sandalye dağılımı tahmini yayınladı. Bu anketlerin hepsi aşırı sağcı Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğa ulaşacağını gösteriyor, bazıları ise partinin mecliste salt çoğunluğa ulaşabileceğine işaret ediyor.

Ipsos tarafından yapılan bir ankette, Ulusal Birlik ve müttefiklerinin 230 ila 280 arasında sandalyeye ulaşacağı görülüyor. Sol tandanslı Yeni Halk Cephesi ise 125 ila 165 arasında sandalye kazanacak gibi görünüyor. Yeşil sol Ensemble! (Birlikte!) partisi 70 ila 100 arasında, merkez sağ Cumhuriyetçiler ise 41 ila 61 arasında sandalye kazanacak gibi duruyor.

Yine de bu tahminlere dikkatle yaklaşmak gerekiyor zira bazı adayların seçimden çekilme kararı alması tabloyu önemli ölçüde değiştirebilir. Aynı şey, kilit bir faktör olacak katılım oranı için de geçerli. 2022'deki seçimlerin ilk turundan önce anketler Ulusal Birlik'in 10 ila 40 arasında sandalye alacağını öngörmüştü ama parti seçim sonunda 89 sandalye kazandı. (Dış Haberler Servisi)

Dünya