Gaffar Okkan cinayetinden yargılanmıştı: HÜDA PAR'ın adayı oldu

Gaffar Okkan cinayetinden yargılanmıştı: HÜDA PAR'ın adayı oldu
Hizbullah tarafından öldürülen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan cinayeti davasında 15 yıl hapisle yargılanan Ali Bilmez, HÜDA PAR tarafından Bismil Belediye Başkanı adayı olarak gösterdi.

Ali Bilmez’in ismi 5 polis memuru ile birlikte öldürülen dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü A. Gaffar Okkan’a suikast iddianamesinde geçiyor.

Gazete Pencere'den Tolga Balcı'nın haberine göre HÜDAPAR Aday Tanıtım Programı’nda Diyarbakır Bismil’de İlçe Belediye Başkan adayı olarak HÜDA PAR Bismil eski İlçe Başkanı Ali Bilmez’i aday gösterdi.

huda-par-bismil-ilce-baskani-guven-tazeledi1283bb6bf62a9d1cc055.jpg
Bismil

15 yıl hapsi istenmişti

İddianamede, Hizbullah’ın Siirt il sorumluluğunu yapan sanık Mehmet Sabir Özdemir hakkında TCK’nın 146. maddesi uyarınca idam; diğer sanıklar Alaaddin Tonga, Fesih Güler ve Ali Bilmez hakkında ise TCK’nın 168/2. maddesi uyarınca 15’er yıl hapis cezası istenmişti.

TCK’daki değişiklikle serbest kaldı

Okkan cinayeti sanıklarından Ali Bilmez mahkeme tarafından tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak serbest bırakılmıştı.

Bilmez’e tahliye yolu AKP tarafından değiştirilen TCK değişikliği ile açılmıştı. Hükümet tarafından AB uyum çerçevesi gereğince 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe giren TCK’da örgüt üyeliği suçu için “5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir” ibaresi pek çok örgüt yöneticisinin serbest kalmasına neden olmuştu.

Gaffar Okkan cinayeti neydi?

24 Ocak 2001 günü akşam saatlerinde Gaffar Okkan, Diyarbakır’da geçiş yapacağı bulvarda üzerinde “Polis” yazılı reflektörlü yelekler giyerek ellerindeki uzun namlulu silahlarla caddede beklemeye başlayan saldırganlar, Okkan’ın makam aracını çapraz ateşe almaya başladılar. Okkan ve yanındaki beş polis memuru, açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybetti; altı polis memuru da yaralandı.

Otopsi raporuna göre, saldırıdan sonra Gaffar Okkan’ın başından ve vücudundan toplam 17 mermi çekirdeği çıkarıldı.

Okkan davası yıllarca sürüncemede kalırken Hizbullah tarafından yapılan eylemde tetikçiler ve planlayıcılar tam olarak belirlenemedi. Dava sürecinde hapishanede tutuklu sanıklar ise birer birer cezaevinden çıktı. (Kısa Dalga)

Gündem