Gana'da hemşire göçü artarak sürüyor: 'Yoğun bakımda ölüm oranları arttı'

Gana'da hemşire göçü artarak sürüyor: 'Yoğun bakımda ölüm oranları arttı'
Gana'da hemşirelerin İngiltere'ye göç etmesinin ardından ülkede sağlık sisteminde sorunlar başladı. Yoğun bakım hizmetleri aksarken, bebek ölümlerinin artmasından endişe ediliyor.

İngiltere, sağlık çalışanı eksikliği nedeniyle farklı ülkelerden göç alıyor. Bunlardan biri de Gana.

BBC Türkçe'nin haberine göre Batı Afrika ülkesi Gana'da birçok uzman hemşire, daha yüksek maaşlı işler için ülkeyi terk ederek Batı ülkelerine gitmeye çalışıyor.

Sadece geçen yıl 1.200'ü aşkın Ganalı hemşire, İngiltere'de çalışmaya başladı.

'Bakım aksıyor, ölüm oranları artıyor'

Uluslararası Hemşireler Konseyi'nden (ICN) Howard Catton, Gana gibi ülkeleri terk eden hemşire sayısının kaygı verici olduğunu belirterek "Bence tablo kontrolden çıkmış durumda" dedi.

Gana'daki Büyük Akra Bölgesi Hastanesi'nin başhemşiresi Gifty Aryee, kendi yoğun bakım ünitesinin bile 20 hemşiresinin altı ay içerisinde İngiltere ya da ABD'ye gittiğini söyledi.

Aryee, "Daha çok hastayı kabul edemediğimiz için buradaki bakım etkileniyor. Gecikmeler yaşanıyor ve ölüm oranları artıyor" dedi.

Hastanedeki bir hemşire, mezun oldukları arkadaşlarının yarısının ülkeyi terk ettiğini, kendisinin de gitmek istediğini belirtti.

'Deneyimli hemşireler gitti'

Ülkede durumu ağır olan hastalar, mevcut yetersizlik nedeniyle uzun süreler bekletiliyor.

Bir başka hastanenin başhemşiresi Caroline Agbodza, geçen yıl 22 hemşirelerinin İngiltere'ye göçtüğünü belirterek "Bütün deneyimli hemşirelerimiz gitti. Elimizde hiçbir şey kalmadı. Deneyimli çalışanlar yok. İşe alımlar olsa da yeniden eğitim sürecinden geçirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Ewim Kliniği'nden doktor Justice Arthur, göçün etkilerinin sarsıcı olduğunu ifade ederek "Çocukların aşılanmasını ele alalım... Hemşirelerimizi kaybedince bebekleri bile aşılamak zor. Bu, bebek ölümlerinin yaşanması anlamına geliyor" diye konuştu.

Gana 'en savunmasız' ülkelerden

Gana, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık sistemi en savunmasız 55 ülkeden birisi. Kişi başına düşen hemşire sayısı dünya ortalamasının gerisinde.

İngiltere'de hükümet, sağlık sisteminde iş gücünün geliştirilmesi için Gana, Nijerya ve Kenya'ya yakın zamanda 15 milyon sterlin yardımda bulundu.

ICN temsilcisi Catton bu politikanın yeterliliğini "Bu tür anlaşmalar etik açıdan göz boyama amacı taşıyor. Bir ülkenin hemşirelerini kaybetmesinin gerçek maliyetini yansıtmıyor" şu sözlerle sorguladı. (Kısa Dalga)

Dünya