Garları 'ev' edinen evsizler: ‘Hayatları trende geçiyor’

Garları 'ev' edinen evsizler: ‘Hayatları trende geçiyor’
Çoğu engelli, kimisinin sadece engelli maaşı var, kimisinin o da yok. Kalacak yerleri olmayınca garlarda kalan evsizler, ücretsiz bilet hakları nedeniyle il il gezerek, kovulmadıkları garlar arıyorlar.

Havaların soğumasıyla birlikte evsiz yurttaşlar da sıcak mekânlara sığınmaya başladı. Bunlar arasında garlar da bulunuyor.

Kışın çetin geçtiği şehirlerden Eskişehir’de gar esnafı bu sene, geçen senelere kıyasla daha çok insanın geldiğini belirtiyor.

Sol.org’dan Yekta Armanc Hatipoğlu ve İsmail Burak Düzer’in haberine göre, Eskişehir Garı’nda kalan evsizlerden birisi de Erkan.

İki yıldır evsiz olduğunu söyleyen Erkan, engel durumundan dolayı malulen emekli olduğunu, aldığı maaş yetmediği için ev sahibinin evden çıkardığını ve iki yıldır sokaklarda yaşadığını anlattı:

“İki sene önce, tam bu mevsimlerde evimden kovuldum; kış kıyamet zamanlar. Ev sahibi çık dedi. Yapacak bir şey yok, çıktım ben de. İşte o zamandan beri bu haldeyim. Buraya, Eskişehir’e gelmeden önce Ankara’daydım. AŞTİ’de falan kalmayı denedim ama kovdu güvenlikler. Doğma büyüme oralıyım zaten, biliyorum Ankara’yı. İzmir’de ablam var. Onun yanında kalmayı da denedim ama bana kapısını açmıyor. Urla Devlet Hastanesi’nde de kalmışlığım var bir süre. Böyle sürünüyorum sağda solda. Bayağı denedim belediyelerin bu bizim gibi insanlar için açtığı evlere girmeyi. Sırf adıma maaş yatıyor diye kabul etmediler. Güç bela Ankara’da girdim birine, üstünden zaman geçince çıkardılar oradan da.

Ben bir zamanlar Ankara’dayken AKP İl Başkanlığı’na gidip geliyordum, onları destekliyordum da bana iş bulurlar umuduyla. Ama boş, olmadı öyle bir şey.

Devletin bir desteği oluyor mu diye sorarsan olmuyor. Bu trenlere bedava biniyoruz işte, kalacak daha güzel bir yer bulmak için kullanıyoruz onu da. Bir oradayız, bir burada. Sekiz aydır Eskişehir’deyim. Buranın garı daha sakin, daha rahatım burada.

Özellikle geceleri dışarısı çok tehlikeli. Eskişehir pek öyle değil ama Ankara çok kötüydü bu konuda. Biz de mecbur içiyoruz birkaç tane, öyle çıkıyoruz dışarı. Ayık çıkılmaz, kaldıramaz insan bu hayatı.”

Bir diğer evsiz Kadir de engelli raporundan dolayı ücretsiz tren seyahati hakkı bulunduğunu, bu hakkı “daha iyi bir garda kalmak için kullandığını” söyledi. Eskişehir soğuk olduğu için yakın zamanda daha sıcak bir yere gitmeyi planlayan Kadir, bir yerlerden para bulduğunda ancak bir geceliğine otelde kaldığını ve o zaman yıkandığını anlattı. Kadir de devletten herhangi bir destek almadığını belirtti.

“Bu sene daha çok arttı burada yatanların sayısı”

2018 yılından bu yana Eskişehir Garı’nda çalışan Çağlar, bu sene garda kalanların sayısının geçen senelere oranla arttığına dikkat çekti. Çağlar, evsiz yurttaşlarla ilgili gözlemlerini şöyle anlattı:

“2018’den beri, gece gündüz buradayım. Geçen senelere göre burada kalan insanlar arttı. Bunun bir nedeni de buradaki güvenliklerin uzun süre bu insanları kovamaması herhalde, Valilik kararı var diye biliyoruz. Ama artık çok sert bir güvenlik var, bu adam yolcu olmayanları yavaş yavaş atmaya başladı.

Burada kalan pek çok kişinin engelli kartı oluyor. Bunlara tren bileti ücretsiz. Şehir şehir dolaşıyorlar. Mesela buradan en uzak Manisa’ya, İzmir’e buluyorlar bilet oraya gidiyorlar. Oradan başka yerlere gidiyorlar. Sürekli trende geçiyor hayatları. Bütün zamanlarını trende geçiriyorlar.

Biz simit, poğaça, çay veriyoruz burada. Mutlaka gittikleri diğer yerlerde de vardır böyle karınlarını doyurdukları yerler. Onlar istemeye çekiniyorlar, genelde biz veriyoruz. Mecbur yani, onlar da insan. Yarın öbür gün aynısı bizim başımıza da gelebilir.

Ben birkaç sefer yetkililerin burada kalan insanların barınmasına, ihtiyaçlarına yardımcı olmak için geldiğine şahit oldum. Ama her zaman olmuyor tabi.

Alım gücü düştüğü için, ekonomi her geçen gün daha da kötüye gittiği için insanlar daha çok yöneliyor buralara. Ev kiraları arttı mesela. Adam çalışsa da burada yatıyor. Geçinemiyor çünkü. Havalar soğudu artık daha çok hissediliyor, görülüyor kaldıkları.” (Kısa Dalga)

Gündem