Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında iddianame: Haberler 'suç', SGK primi 'delil' sayıldı

Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında iddianame: Haberler 'suç', SGK primi 'delil' sayıldı
Mezopotamya Ajansı (MA) editörü, gazeteci Abdurrahman Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame kabul edildi.

Diyarbakır’da 2017 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polisler tarafından vurulmasını fotoğraflayan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök yaklaşık iki aydır, hakkında iddianame düzenlenmeden tutuklu bulunuyordu.

Gerçek Gündem'den Furkan Karabay'ın haberine göre iddianamede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 216 kişiye yönelik operasyon yapılırken, şüphelilerin dosyalarının ayrıldığı görüldü.

* 14 sayfalık iddianamede, Abdurrahman Gök tek şüpheli olarak yer aldı. Abdurrahman Gök’ün savcılık ifadesinin yer verilmediği 14 sayfalık iddianamenin yarısında, “PKK/KCK silahlı terör örgütü”nün tanımı yapılırken, yapılan operasyonlardan bahsedildi.

* Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltına alınan avukatlar hakkındaki dosyada da tanıklığı bulunan Ümit Akbıyık’ın gazeteci Abdurrahman Gök hakkındaki ifadelerine yer verildi. Soylu’nun hedef gösterdiği avukatlar aleyhine suçlama olarak "hasta tutukluların serbest" bırakılmasını istemelerini yönelten Akbıyık’ın, Gök hakkındaki ifadeleri ise iddianamenin temelini oluşturuyor. Akbıyık, tanık ifadesinde “Gök’ü Pel Prodüksiyon şirketine gittiği sırada gördüğünü, Gök’ün burada yayınlar yaptığını, örgüt için içerik ürettiğini” öne sürdü.

* Savcılık makamı hazırladığı iddianamede, Akbıyık’ın Gök hakkındaki “örgüt için basın yayın faaliyetlerinde bulunuyor” sözlerine dayanak olarak internette de yayımlanan IŞİD’in Kobani saldırılarının anlatıldığı belgesel gösterildi.

* İddianamede, gazeteci Gök hakkındaki suçlamalara dayanak olarak Kobanê’de yaşananları kaleme aldığı yazıların başlıklarına yer verildi. Suç olarak gösterilen yazılardan biri ise Abdurrahman Gök’ün Mezopotamya Ajansı’nda yayımlanan bir şiir kitabını anlattığı, “Dağ-ı Devran: Tutkulu bir yolculuğa davet” başlıklı haberdi.

* Savcılık makamının suça delil olarak gösterdiği yazılardan biri de ağır zihinsel ve bedensel engelli iki yetişkin oğluyla birlikte yaşayan ve gizli tanık beyanıyla tutuklanan 70 yaşındaki Elif Kısa’nın oğlu Ahmet Kısa’nın beyanlarının yer aldığı haberdi. Gök hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasından ceza isteyen savcılık makamı ise söz konusu mektubun anlatıldığı haberi “delil” olarak gösterdi.

* Gök’e ait HTS arama kayıtlarında, aynı iş yerinde çalıştığı kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri de savcılık için “örgüt üyeliği”ne gerekçeydi.

* Yine savcılığa göre, Gök’ün Türkiye’de faaliyet yürüten Mezopotamya Ajansı’ndan SGK primlerinin yatırılması da örgüt üyeliği suçlamasına delil olarak gösterildi. (Kısa Dalga)

Gündem